Aktuelno 1

12.08.2024.

17:56

"Povučeni lek sa tržišta Srbije ne deluje na način na koji bi trebalo da deluje" VIDEO

Injekcije Progesteron depo, koje su se uglavnom koristile za održavanje trudnoće, povučene su sa tržišta Srbije.

Izvor: B92.net/TV Prva

"Povučeni lek sa tržišta Srbije ne deluje na način na koji bi trebalo da deluje" VIDEO
Depositphotos/VadimVasenin

Podeli:

Ovo su saopštili zajednički proizvođač leka, Galenika, i Agencija za lekove i medicinska sredstva Srbije.

Kao razlog povlačenja leka navodi se rezultat nedavnih studija koje su ukazale na mogući, iako nepotvrđeni, povećan rizik od karcinoma kod osoba izloženih leku tokom boravka u materici.

Na ovu temu u emisiji 150 minuta na TV Prva govorio je Pavle Zelić, iz Agencije za lekove i medicinska sredstva Srbije.

"U pitanju je lek koji se dugi niz godina primenjuje u našoj zemlji, u Evropi i širom sveta. Naravno, ovakve odluke se ne donose lako, i veoma su retke. Naglasio bih da je to plod dugotrajnog rada stručnih službi, kako u našoj zemlji, tako i u inostranstvu, kako bismo došli do konačne odluke. Sama odluka je bazirana na skorijim studijama sprovedenim u SAD, koje su ukazale na dva faktora koji nama govore da odnos koristi i rizika više nije pozitivan. To znači da lek ne deluje na način na koji bi trebalo da deluje", ističe Pavle Zelić, pa dodaje:

"Lek više nema očekivane efikasnosti, a sa druge strane postoji nepotvrđeni rizik za određene vrstse karcinoma. Te studije su dugotrajne sprovedene su na velikom broju pacijenata. Rezultati su procenjivani na nivou Evropske agencije za lekove, koja je i nama referentna, pošto se i Srpska agencija prilagođava EU standardima."

Pavle Zelić naglašava da su ovo mere koje su predostrožnost, kao i to da nemaju definitivno potvrđenu vezu između potencijalnih karcinoma i same primene ovog leka.

"Ali, upravo taj oprez koji mi negujemo nam ukazuje na to da u ovom slučaju moramo doneti odluku koja je u interesu zaštite zdravlja sada i u budućnosti", ističe Pavle.

"Naravno, sve to a da ne uskraćujemo pacijentkinjama mogućnosti da dobiju adekvatnu zaštitu, jer postoje brojne zamene na nivou Republike Srbije, tako da nije pacijentkinja neće biti uskraćena za terapiju progesteronima", zaključuje on.

O čemu je još govorio Pavle Zelić, pogledajte u video-prilogu.

Izvor: prva

Podeli:

1 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: