Aktuelno 0

08.08.2024.

12:34

Male boginje haraju u ovom gradu u Srbiji: Preduzete hitne mere

Male boginje haraju Srbijom, a najteža situacija je u Novom Pazaru.

Izvor: Blic.rs

Male boginje haraju u ovom gradu u Srbiji: Preduzete hitne mere
People Image Studio/Shutterstock

Podeli:

Najveći broj slučajeva malih boginja registrovan je u Novom Pazaru, gde je i prijavljena epidemija.

Prema saopštenju Batuta, pooštrene mere nadzora su i dalje na snazi, a lekari i dalje pozivaju roditelje da vakcinišu decu.

"Epidemiološka situacija je očekivana u datim okolnostima. Vakcinacija MMR vakcinom je između 35 do 65 posto, a da bi se stekao imunitet potrebno je da najmanje 95 odsto bude vakcinisanih. Mi smo upozoravali da može doći do ovakvog scenarija", kaže dr Spahić za "Jutro na Blic".

Pored dece koja su obolela ima i nekoliko onih koji imaju preko 40 godina i koji su inficirani morbilima.

Podsetimo, male boginje su, prema rečima lekara, najzaraznija bolest dovoljno je da dva mala pacijenta budu u vrtiću i s velikom verovatnoćom će ako nisu vakcinisani i drugi dobiti, a još je veća verovatnoća da će ukućani, ako nisu preležali male boginje, biti zaraženi.

Jedino rešenje je vakcinacija.

"Klinička slika je blaža, nemamo hospitalizovanih sa teškim komplikacijama, što je jako dobro i nemamo obolele dece koja su vakcinisana. Sva obolela deca su nevakcinisana", kaže dr Spahić.

Novopazarci preduzeli hitne mere

Da bi sprečili dalje širenje morbila, u Novom Pazaru su se odlučili na drastičnije korake.

"Izvršili smo reviziju kartoteke, došli smo do dece koja nisu vakcinisana, roditelje te dece se ponovo pozivaju telefonskim putem. Gledamo na sve načine da uspostavimo dobru komunikaciju sa roditeljima", kaže dr Spahić.

Napominje da vakcina ima dovoljno i da su svi punktovi obavešteni.

"Mi smo pokrenuli i jedan projekat sa UNICEF-om u kome ćemo raditi sa roditeljima i mesnim zajednicama, kao i sa lokalnom školskom upravom i pedagozima u cilju boljeg informisanja protiv malih boginja kako bi se dostigao neophodan obuhvat vakcinacije", rekao je dr Spahić za "Jutro na Blic".

Podeli:

0 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: