Aktuelno 2

08.08.2024.

13:12

Povučen lek iz hrvatskih apoteka: Evo šta se dešava u Srbiji

Hrvatska Agencija za lekove i medicinske proizvode objavila je da povlači seriju leka zbog neispravnosti.

Izvor: B92.net, Blic

Povučen lek iz hrvatskih apoteka: Evo šta se dešava u Srbiji
Shutterstock/Tyler Olson

Podeli:

Firma Medika d.d., distributer leka FOLSAEURE amp 10 x 5 mg (folna kiselina), u saradnji s Agencijom za lekove i medicinske proizvode (HALMED) sprovodi povlačenje serije 0956 predmetnog leka. Povlačenje se sprovodi do nivoa apoteka, navodi se u saopštenju HALMED-a.

Navedeni postupak povlačenja sprovodi se zbog neispravnosti u kvaliteta koja se odnosi na moguću prisutnost čestica u rastvoru.

Budući da odobrenje za stavljanje u promet u Republici Hrvatskoj nema niti jedan lek s istom delatnom supstancom u istom farmaceutskom obliku, navedeni lek se nabavlja postupkom izvanrednog unošenja na osnovu izjave zdravstvene ustanove o potrebi za nabavkom leka ili za nužne slučajeve lečenja na pojedinačni recept.

Podsećamo da su zdravstveni radnici obavezni prijaviti HALMED-u svaku nuspojavu leka, kao i neispravnost u kakvoći leka. Pacijenti koji su razvili neku nuspojavu na lek takođe mogu nuspojavu prijaviti izravno HALMED-u, uz preporuku da se za svaku nuspojavu koju zapaze obrate svom lekaru ili farmaceutu radi savetovanja o načinu nastavka terapije, naveli su iz HALMED-a.

Iz Agencije za lekove u Srbiji (ALIMS) su za Blic potvrdili da ovog leka ovog dotičnog distributera nema u Srbiji.

Podeli:

2 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: