Aktuelno 1

08.08.2024.

18:00

Na pijaci u Srbiji prodaju lekove: Nikako ih ne kupujte, ovo su posledice VIDEO

Na novosadskoj najlon pijaci prodaju se lekovi za koje je inače potreban recept lekara, a informacija o tome proširila se društvenim mrežama.

Izvor: B92.net

Na pijaci u Srbiji prodaju lekove: Nikako ih ne kupujte, ovo su posledice VIDEO
Depositphotos/VadimVasenin

Podeli:

Pijaca nije mesto na kojem bi trebalo tražiti medicinska sredstva, a magistar farmacije Aleksandra Dimitrijević objasnila je za TV Prva iz kojih sve razloga upotreba tih lekova može biti opasna.

Ona je navela da lekovi na pijacu stižu verovatno od samih građana koji iz nekog razloga više ne koriste svoju terapiju ili su im možda ukućani preminuli pa im ostane količina lekova sa kojom ne znaju šta da rade.

"Pošto to nije najbolje regulisano oni nalaze način da to plasiraju ljudima koji prodaju na pijacama. Naravno da je opasno da bilo ko to pije jer ne znaju šta kupuju, ne postoji kontrola leka i ne znači da je u kutiji pravi lek", istakla je Dimitrijević.

Ona dodaje i to da ne postoji nikakva garancija da je lek ispravan, da nije došlo do nekih promena, a to onda može izazvati i posledice.

"Može da dovede do ozbiljnih  tegoba glavobolje, mučnine, povraćana pa do nekih kardioloških i neuroloških tegoba", dodala je magistar farmacije Aleksandra Dimitrijević u izjavi za TV Prva.

Kako kaže, možda je lek dobro čuvan, ali mu je istekao rok, te naravno nije dobro da se njime nešto tretira.

"Postoji jasno definisan temperaturni opseg za čuvanje lekova, neki moraju u frižideru da se čuvaju, neki ne preko 25 stepeni, a sada smo svedoci vioskih tempertura napolju i može doći do promene, zavisi od leka i našeg organizma kako ćemo reagovati", dodala je.

Ističe da je važno da se uvek građani informišu o načinu čuvanja leka i da se pridržavaju toga.

Opširnije pogledajte u videu:

Izvor: Prva tv

Podeli:

1 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: