Aktuelno 2

05.08.2024.

12:26

Povrede mogu da koštaju karijere, a evo šta je pomoglo Novaku VIDEO

Iako se cela Srbija brinula da li se Novak Đoković dovoljno oporavio i da li je njegovo koleno spremno za OI, jučerašnji dan dokazao je da nije bilo razloga za brigu.

Izvor: B92.net

Povrede mogu da koštaju karijere, a evo šta je pomoglo Novaku VIDEO
Profimedia

Podeli:

Nole nas je juče sve obradovao po ko zna koji put, iako smo do samo pre nekoliko dana brinuli o tome da li se dovoljno oporavio.

Iako povreda meniskusa nije uticala na Novakovu igru na očimpijadi, imali smo prilike da vidimo na primeru drugih sportista koliko problema može da napravi čak i najmanja povreda.

Kako se najbrže oporaviti od sportskih povreda i koja pravila važe za one koji redovno vežbaju, a koja za ostale, u emisiji Jutro na TV Prva objasnio je fizijatar dr Žarko Radović.

Podsetimo, Novak Đoković se povredio tokom meča protiv Fransiska Serundola na Rolan Garosu, kada mu je stradao meniskus desnog kolena, zbog čega nije mogao da nastavi učešće na tom grend slemu.

Ipak, Novak Đoković je uspeo da se oporavi, i činjenica je da se brzo vratio na teren.

"Bavljenje sportom je zaista jedna lepa i divna stvar, te je jasno zašto mi forsiramo svoju decu i kažemo im bavite se sportom, zbog pravilnog rasta i razvoja i kako ne bi došlo do deformiteta, lakših povreda, i kako bi mišići bili jači. Međutim, kod aktivnih sportista, kada dođe neka akutna tegoba ili bol, ja lično mislim da oni na jedan brži način eliminišu takvu simptologiju i svestraniji su jer znaju kako trebaju da se ponašaju", navodi dr Žarko Radović.

On takođe ističe da nema čekanja kada su ovakve povrede u pitanju, kao kod našeg Novaka. Takođe dodaje da je blagovremeno i pravo rešenje prvo snimak, da se vidi kakav problem je u pitanju, a nakon toga idu lečenje i rehabilitacija. 

"Danas su sve operacije, kada se govori o operaciji meniskusa, zaista rutinske. Danas se operišete, sutra već možete početi sa ranom rehabilitacijom, kako mi kažemo. Nas negde i ne čudi što se Novak brzo oporavio. On je pre svega vrhunski sportista, prati svoje telo. Imali smo situaciju sa Marejem, Federerom, Nadalom, koji su odlazili sa terena i po dva do tri meseca. Sa Novakom to nije slučaj. On čuva svoje telo, pogotovo ishranom, pravovremenom rehabilitacijom, i on zaista nikada nije imao problema."

Doktor Žarko Radović ističe da je svakako bilo moguće primetiti tokom igre, na terenu, da je Novak nedavno imao operaciju.

"Taj zglob je bio bandažiran. Kada kažemo bandažiran, mislimo na steznik, koji daje jednu stabilizaciju samom kolenom zglobu. Jako je bitna aktivnost mišića kolena zgloba, glavnih stabilizatora kolena, kao što je kvadriceps. Kada su u pitanju sportisti, oni odmah jačaju te mišiće statičkim i dinamičnim vežbama i odmah nakon operacije je neophodna rana rehabilitacija. U kombinaciji sa ostalim terapijskim procedurama, ovakav oporavak kod drugih sportista bi sigurno trajao mnogo duže. Međutim, Novak zna kad, šta i kako treba da postupi i u kojim situacijama, uvek sa merama predostrožnosti. To je prosto nepisano pravilo."

Doktor Žarko Radović se takođe osvrnuo i na povredu Angeline Topić

"Ovo je akutna povreda. Sve povrede se pre svega dele na akutne i na hronične. Akutne povrede su one koje nastaju u datom trenutku. Angelina je imala akutni bol u skočnom zglobu i bez obzira na fiksatore, bandažere, hladne obloge, analgetike, u tom kratkom vremenskom periodu, to je teško srediti. Jer vi ovde u jednom danu imate kvalifikaciju nakon toga polufinale i eventualno finale sutradan. Sva sreća, Angelina je mlada devojka, biće pred njom lepih prilika, ovo je njena prva olimpijada, ja sam siguran da će nas i ona obradovati nekom medaljom", zaključio je lekar.

Šta je još pričao o sportskim povredama i oporavku, pogledajte u video-prilogu.

Izvor: Prva

Podeli:

2 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Evropa na nogama: "MMF u Rusiji nema šta da traži"

Finska ministarka finansija Rika Pura saopštila je da se Finska pridružila protestu zemalja koje žele da ospore planove Međunarodnog monetarnog fonda da nastavi ekonomske konsultacije sa Ruskom Federacijom po prvi put od početka rata u Ukrajini.

8:09

15.9.2024.

1 d

Svet

Oboreni borbeni avioni

Vazdušno-kosmičke snage Rusije oborile su dva ukrajinska borbena aviona "Su-27" u poslednja 24 časa, saopšteno je iz ruskog Ministarstva odbrane.

17:13

15.9.2024.

1 d

Podeli: