Aktuelno 1

01.08.2024.

12:07

Širi se novi soj koronavirusa, povećan broj obolelih

U evropskom regionu, posle perioda veoma niske cirkulacije koronavirusa, registruje se povećanje njegove aktivnosti od maja 2024. godine, a takva situacija beleži se i u Republici Srbiji.

Izvor: B92.net

Širi se novi soj koronavirusa, povećan broj obolelih
Shutterstock/VILevi

Podeli:

Kako Batut ističe, među prijavljenim inficiranim osobama većinu čine osobe starije životne dobi, iako su registrovani slučajevi u svim uzrasnim grupama.

"Prosečna starost obolelih je trenutno 66 godina, dok je kod osoba koje su na bolničkom lečenju prosečna starost 72 godine. Međutim, treba imati u vidu da se mlađe osobe ređe javljaju lekaru i testiraju, odnosno da u većem broju preleže respiratorne infekcije na nogama nego što je to slučaj u starijim uzrastima, te se najveći broj inficiranih u mlađim dobnim grupama i ne registruje u zdravstvenom sistemu",  navodi se u njihovom izveštaju.

Batut takođe ističe i sledeće:

"Neke od zemalja u regionu, poput Grčke, registrovale su povećan broj prijema obolelih od koronavirusa u bolnice što, usled boravka velikog broja naših građana u ovoj zemlji tokom leta, može da se odrazi i na epidemiološku situaciju u Srbiji. Stoga se sprovodi kontinuiran nadzor nad kretanjem koronavirusa u našoj zemlji i okruženju i shodno tome planiraju mere unutar sistema zdravstvene zaštite i u opštoj populaciji".

Prof. dr Verica Jovanović, gostujući na RTS, istakla je kako koronavirus jeste prisutan kod ljudi u svim starosnim dobima, ali za sada nema rizika po javno zdravlje.

"Beležimo veći broj pozitivnih slučajeva, koji ne utiču na promenu epidemiološke slike koja bi nas sve dovela u rizik. Mi podsećamo na značaj primene zaštitnih mera, pogotovo kada je u pitanju pre svega stanje neke hronične bolesti kod osoba koje su starije životne dobi. Nema potrebe za dodatnim merama, osim individualne zaštite. Apelujem na sve one koji imaju hronične bolesti ili hronična stanja da obrate pažnju ukoliko se javi neko stanje prehlađenosti da odmah pomisle i na kovid", rekla je ona za RTS.

Kako kaže, kod nas još uvek nije registrovana varijanta FLiRT.

"Ako je neko u težem stanju usled hroničnih bolesti, treba posetiti lekara i prema njihovim indikacijama potrebno je da se obavi testiranje. U ostalim slučajevima ono nije potrebno, ali je potrebno ostati kod kuće i malo odmoriti u cilju povećanja imuniteta", navela je dr Jovanović.

Simptomi FLiRT varijante

  • Bolovi u zglobovima
  • Bolovi u grlu
  • Povišena temperatura

Sve podseća na jedno gripozno stanje i javlja se pet do šest dana nakon kontakta sa zaraženom osobom.

Podeli:

1 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: