Aktuelno 4

31.07.2024.

12:43

Povećan broj obolelih od korone, direktorka Batuta apeluje na poštovanje mera

Verica Jovanović, direktorka Batuta, govorila je o trenutnoj situaciji sa kovidom u našoj zemlji.

Izvor: B92.net

Povećan broj obolelih od korone, direktorka Batuta apeluje na poštovanje mera
Depositphotos/vilevi

Podeli:

Prof. dr Verica Jovanović je, gostujući na RTS, istakla kako koronavirus jeste prisutan u svim starosnim dobima, ali zasada nema rizika po javno zdravlje.

"Beležimo veći broj pozitivnih slučajeva, koji ne utiču na promenu epidemiološke slike koja bi nas sve dovela u rizik. Mi podsećamo na značaj primene zaštitnih mera, pogotovo kada je u pitanju pre svega stanje neke hronične bolesti kod osoba koje su starije životne dobi. Nema potrebe za dodatnim merama, osim individualne zaštite. Apelujem na sve one koji imaju hronične bolesti ili hronična stanja da obrate pažnju ukoliko se javi neko stanje prehlađenosti da odmah pomisle i na kovid", rekla je ona za RTS.

Kako kaže, kod nas još uvek nije registrovana varijanta FLiRT.

Testiranje je neophodno samo ukoliko dođe do komplikacija.

"Ako je neko u težem stanju usled hroničnih bolesti treba posetiti lekara i prema njihovim indikacijama potrebno je da se obavi testiranje. U ostalim slučajevima ono nije potrebno, ali je potrebno ostati kod kuće i malo odmoriti u cilju povećanja imuniteta", kaže dr Jovanović.

Direktorka Batuta je podsetila i na to da ne treba zaboraviti na virus Zapadnog Nila, čiji slučajevi se pojavljuju svakodnevno, a tu su i male boginje i veliki kašalj koje ne treba zanemariti.

Simptomi FLiRT varijante

Bolovi u zglobovima

Bolovi u grlu

Povišena temperatura

Sve podseća na jedno gripozno stanje i javlja se pet do šest dana nakon kontakta sa zaraženom osobom.

Podeli:

4 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Evropa na nogama: "MMF u Rusiji nema šta da traži"

Finska ministarka finansija Rika Pura saopštila je da se Finska pridružila protestu zemalja koje žele da ospore planove Međunarodnog monetarnog fonda da nastavi ekonomske konsultacije sa Ruskom Federacijom po prvi put od početka rata u Ukrajini.

8:09

15.9.2024.

1 d

Svet

Oboreni borbeni avioni

Vazdušno-kosmičke snage Rusije oborile su dva ukrajinska borbena aviona "Su-27" u poslednja 24 časa, saopšteno je iz ruskog Ministarstva odbrane.

17:13

15.9.2024.

1 d

Podeli: