Aktuelno 34

26.07.2024.

8:48

Grčka uvela mere zbog koronavirusa

U Grčkoj se beleži porast broja infekcija korona virusom zbog čega su tamošnji zvaničnici izdali upozorenje.

Izvor: Blic.rs

Grčka uvela mere zbog koronavirusa
Shutterstock/Jarun Ontakrai

Podeli:

Tri nedelje su bile dovoljne da se infekcije korona virusom u Grčkoj povećaju za 44 odsto nakon čega su zvaničnici izdali upozorenje zbog širenja novog soja kovida pod nazivom "FLiRT". Pojedine bolnice su osim obaveznog nošenja maski uvele su i obavezno testiranje posetilaca.

Da li je novi soj u stigao u Srbiju

Prema podacima Svetske zdravstvene organizacije (SZO) soj FLiRT postao je najdominantniji oblik korona virusa širom sveta. Ipak, u "Batutu" kažu da u Srbiji nisu uočene promene varijanti virusa SARS-CoV-2 u cirkulaciji u Evropi, odnosno i dalje dominira Omicron B.2.86, u okviru koje je i subvarijanta JN.1.

Uprkos tome, u našoj zemlji beleži rast broja zaraženih, srećom većina ima blagu kliničku sliku. Retki su oboleli koji imaju težak oblik oboljenja, a to su uglavnom starije i osobe sa hroničnim oboljenjima.

Možda vas zanima

Simptomi "FliRT" soja

FliRT varijanta kovida dominanta je u Grčkoj i uopšte u zemljama Evrope. Kod nas ga još nema, ali kako mnogi naši građani putuju tokom godišnjih odmora u inostranstvo, vrlo je verovatno da ova varijanta postane dominantna i kod nas.

Iako ovaj soj kovida u Srbiji i daje nije registrovan, doktorka Maris navela je koji su simptomi ovog soja korone:

  • upala grla
  • kašalj
  • malaksalost
  • zapušen nos ili curenje nosa
  • glavobolja
  • povišena temperatura
  • bolovi u mišićima
  • gubitak čula ukusa ili mirisa
  • kratak dah ili otežano disanje
  • mučnina ili povraćanje
  • dijareja

"To su uglavnom simptomi koji se inače javljaju i kod drugih podvarijanti omikrona", rekla je tada dr Maris.

Ko odlučuje o testiranu i da li se plaća

Iako od aprila meseca testiranje ljudi koji dođu u dom zdravlja sa simptomima kovida više nije obavezno, ljude zbog kruženja novog Grčkom, ali i porasta broja infekcija u Srbiji zanima gde da se testiraju. Najviše se, razumno, o tome raspituju oni koji su se vratili u Srbiju sa letovanja iz Grčke, ali i Bugarske.

Slavica Maris, primarijus, specijalista epidemiologije i načelnica Jedinice za zarazne bolesti u Gradskom zavodu za javno zdravlje objasnila je za "Blic" da o testiranju odlučuje ordinirajući lekar nakon sprovedenog kliničkog pregleda i obavljenih laboratorijskih analiza.

Možda vas zanima

Oglasio se Batut

Poslednjih sedmica povećan broj zaraženih od koronavirusa

U evropskom regionu, posle perioda veoma niske cirkulacije koronavirusa, registruje se povećanje njegove aktivnosti od maja 2024. godine, a takva situacija beleži se i u Republici Srbiji, saopštio je danas Institut za javno zdravlje Srbije "Batut".

21:32

22.7.2024.

47 d

"Nakon toga on donosi odluku o testiranju. Ono se može obaviti na više mesta u Beogradu, a PCR testiranje se može obaviti u Gradskom zavodu za javno zdravlje u Beogradu, u Institutu za javno zdravlje Srbije "Dr Milan Jovanović Batut", Institutu za virusologiju, vakcine i serume "Torlak", Univerzitetskom kliničkom centru Srbije, u Zavodu za biocide i medicinsku tehnologiju... To su sve mesta gde se može obaviti PCR testiranje na kovid 19", objasnila je prim. dr Slavica Maris.

Trenutno se, prema saznanjima pomenutog medija u zdravstvenim ustanovama u Srbiji za testiranje na kovid koristi antigenski test, a testiraju se osobe koje su imunokompromitovane, odnosno boluju od maligniteta.

Podeli:

34 Komentari

Možda vas zanima

Region

Totalni preokret: Sneg

Hrvatski Državni hidrometeorološki zavod objavio da ovog vikenda sledi oproštaj od paklenog leta i da u tu zemlju stiže ozbiljno zahlađenje.

11:30

6.9.2024.

1 d

Podeli: