Aktuelno 4

26.07.2024.

9:50

Stršljeni preplavili Slavoniju: Stanovnici zabrinuti

Agresivni i gladni stršljeni postali su prava pretnja stanovnicima Slavonije, posebno na području Valpova i opštine Semeljci, gde vatrogasci svakodnevno izlaze na intervencije uklanjanja gnezda.

Izvor: Poslovni.hr

Stršljeni preplavili Slavoniju: Stanovnici zabrinuti
Shutterstock/Paul Reeves Photography

Podeli:

Susret sa stršljenom opisao je Karlo Korov iz Zelčina.

"Radio sam nešto u dvorištu i video ih kako izlaze... Kada sam ušao u pušnicu, imao sam šta da vidim – dva gnezda puna stršljena“, rekao je za Dnevnik.hr. Zbog bezbednosti sedmomesečnog sina i njegove porodice, odmah je pozvao vatrogasce.

Suzana Zrimić iz Dobrovoljnog vatrogasnog društva Kešinci potvrdila je da nema dana bez intervencije, ističući da su u poslednjoj sedmici imali devet intervencija. Stršljeni se nalaze na krovovima, nalaze se u dimnjacima, nalaze se na drveću...", objasnila je ona. DVD Valpovo ima pune ruke posla. "Prošle godine smo imali 41 intervenciju, sada ih imamo tridesetak, a nije još ni pola sezone", rekao je Stjepan Koški, komandant Dobrovoljnog vatrogasnog društva Valpovo.

Ovo je doba godine kada su najaktivniji.

"Zato što je sada vreme da se intenzivno hrane. Kada imaju dosta hrane, onda se ubrzava i razmnožavanje, nove generacije stvaraju, grade gnezda", objašnjava Koški.

Ubod stršljena može biti smrtonosan: Šta preduzeti i kada se hitno javiti lekaru

"Imali smo nekoliko situacija, a sada je u poslednjoj smeni bio pacijent koji je ranije imao alergijsku reakciju na ubod", rekla je dr Anita Vadlja iz Kombinovane hitne pomoći Kliničko-bolničkog centra Osijek.

Najveći rizik je za osobe koje su ranije imale ubod stršljena ili su alergične na ubode osa i pčela. Svaki minut im je važan.

"Važno je naglasiti da u Hitnu pomoć ne idu sami, već u pratnji. Stanje se vrlo brzo pogoršava. Drugo, bilo kakav ubod u predelu glave i vrata, ako imaju osećaj otežanog disanja, otoka grla, jezika i slično, trebalo bi da dođu", rekao je Vadlja.

Zbog najezde stršljenova, osječko-baranjski vatrogasci prošli su posebnu obuku i dobili specijalnu opremu. Intervencije se najčešće sprovode uveče, kada su stršljenovi manje aktivni i tada se vraćaju u svoja gnezda.

"Kada izvršimo izviđanje i pronađemo gnezdo, onda nanesemo penu koja uđe u gnezdo, dva puta sa intervalom od 10 minuta, to je kao čista pena koja uđe u gnezdo i taj otrov deluje 24 sata, oni uđu, otruju se i padnu", objašnjava Luka Vuksanić iz DVD Valpovo.

Ističe da stršljenovi znaju da budu veoma agresivni prema njima na intervenciji, posebno u manjim prostorijama, zabijaju se u šlemove, ispuštaju toliku količinu otrova da vatrogasci ne vide koliko im oči peku. Vuksanić savetuje građane da se, ako vide stršljenove, jave na 122 ili pozovu vatrogasce i da ih sami ne diraju.

Podeli:

4 Komentari

Možda vas zanima

Region

Totalni preokret: Sneg

Hrvatski Državni hidrometeorološki zavod objavio da ovog vikenda sledi oproštaj od paklenog leta i da u tu zemlju stiže ozbiljno zahlađenje.

11:30

6.9.2024.

1 d

Podeli: