Aktuelno 7

23.07.2024.

11:55

U Grčkoj veliki broj zaraženih koronom, kakva je situacija u Srbiji? Evo koji simptomi prednjače

Slučajevi kovida 19 se i dalje pojavljuju, pa tako ni tropske temperature ne mogu ništa koronavirusu.

Izvor: Blic.rs

U Grčkoj veliki broj zaraženih koronom, kakva je situacija u Srbiji? Evo koji simptomi prednjače
Shutterstock/VILevi

Podeli:

U Grčkoj se pored obolevanja, beleže i smrtni slučajevi, te je Nacionalna zdravstvena organizacija (EODI) prijavila 26 smrtnih slučajeva za nedelju od 8. do 14. jula i više hospitalizacija, mahom starijih osoba i onih sa hroničnim bolestima, saznaje Blic.

U institutu za javno zdravlje Srbije "Dr Milan Jovanović Batut" kažu za "Blic" da, iako se uočava porast obolevanja od kovida 19, apsolutni broj inficiranih je i dalje nizak zbog čega nema indicija da dolazi do ozbiljnijeg pogoršanja epidemiološke situacije.

"Od početka ove godine broj testiranih osoba na SARS-CoV-2 je opadao sve do početka maja, kada broj potvrđenih slučajeva počinje postepeno da raste ali su apsolutne vrednosti i dalje niske u odnosu na isti period 2023. godine", kažu u "Batutu".

Po podacima iz sveta, trenutno ljude kosi FLiRT. Radi se o dve podvarijante korona virusa, a inače je daleki rođak omikron soja, a prema podacima Svetske zdravstvene organizacije (SZO) FLiRT je postala je najdominantniji oblik virusa širom sveta.

Nije poznato da li je ova varijanta registrovana i u Srbiji, ali se i u našoj zemlji beleži rast broja zaraženih, srećom većina ima blagu kliničku sliku. Retki su oboleli koji imaju težak oblik oboljenja, a to su uglavnom starije i osobe sa hroničnim oboljenjima.

U "Batutu" kažu da u Srbiji nisu uočene promene varijanti virusa SARS-CoV-2 u cirkulaciji u Evropi, odnosno i dalje dominira Omicron B.2.86, u okviru koje je i subvarijanta JN.1.

Koji su simptomi?

  • povišena temperatura
  • malaksalost
  • bolovi u zglobovima i mišićima
  • kašalj

Doktorka beogradskog Zavoda za hitnu medicinsku pomoć Ivana Stefanović izjavila je ponedeljak ujutro da se svakodnevno na Infektivnu kliniku javljaju ljudi kod kojih je potvrđen kovid i sa teškom kliničkom slikom.

Pojedine firme u Srbiji već su samoinicijativno uvele preventivne mere kako bi sprečile dalje širenje korona virusa, počev od držanja distance pa do merenje temperature.

Razloga za zabrinutost još uvek svakako nema.

Podeli:

7 Komentari

Možda vas zanima

Region

Totalni preokret: Sneg

Hrvatski Državni hidrometeorološki zavod objavio da ovog vikenda sledi oproštaj od paklenog leta i da u tu zemlju stiže ozbiljno zahlađenje.

11:30

6.9.2024.

19 h

Podeli: