Aktuelno 0

21.07.2024.

21:55

Dijabetičari oprez: Ove korake morate slediti tokom velikih vrućina

Tokom leta, osobama sa dijabetesom može biti lakše da kontrolišu svoju bolest zahvaljujući lakšoj ishrani zasnovanoj na voću i povrću i većoj aktivnosti.

Izvor: b92.net/story.hr

Dijabetičari oprez: Ove korake morate slediti tokom velikih vrućina
Shutterstock/Proxima Studio

Podeli:

Međutim, komplikacije dijabetesa, kao što je oštećenje nerava, mogu smanjiti sposobnost znojnih žlezda da pravilno rade i hlade telo. Evo kako da na najbolji mogući način podnesete vrele letnje dane i na šta treba obratiti pažnju.

Visok šećer u krvi i određeni lekovi mogu povećati verovatnoću dehidracije, a toplota može uticati na potrebu tela za insulinom. Ali to ne mora da vas spreči da provedete leto ispunjeno aktivnostima u kojima uživate.

Bez obzira da li idete na lokalnu plažu ili samo provodite više vremena napolju, vašim lekovima i potrepštinama za dijabetes će trebati samo malo dodatne pažnje.

Držite svoju opremu dobro ohlađenom

"Ekstremne temperature su neprijatelj broj jedan za merače šećera u krvi, insulinske pumpe i test trake. A insulin i drugi lekovi za dijabetes mogu se oštetiti kada su na ekstremnoj vrućini", kaže dr Grenje O'Mali.

Možda vas zanima

Ne čuvajte lekove ili zalihe u automobilu i držite ih dalje od direktne sunčeve svetlosti. Lekove je bolje čuvati u mobilnim frižiderima. Prvo umotajte insulin u peškir da biste ga ohladili, ali nemojte direktno dodirivati pakovanje leda ili gela. Ne zaboravite da ponesete hladnjak sa sobom kada izađete iz automobila.

Ponesite dovoljno lekova

Preporučuje se da se opremite lekovima, odnosno da terapiju držite u ručnom prtljagu u slučaju da se vaš prijavljen prtljag izgubi. Takođe, ponesite lekove i komplet za testiranje šećera u krvi za još nedelju dana na odmor u slučaju kašnjenja putovanja ili nezgoda sa prtljagom.

Držite svoje recepte i izveštaje pri ruci

Posedovanje ovih informacija i medicinskih izveštaja može povećati verovatnoću da ćete bez problema proći kroz bezbednost aerodroma i granice.

Dovoljne količine tečnosti pomažu u održavanju nivoa šećera

Pijenje dovoljno tečnosti "održava šećer u krvi pod kontrolom".

Možda vas zanima

"Ako vam je šećer u krvi visok, više mokrite i tada možete postati dehidrirani", kaže Tifani Soper, sertifikovani edukator za dijabetes u programu za edukaciju i podršku za samoupravljanje dijabetesom u Opštoj bolnici u Masačusetsu.

Da biste sprečili nagle oscilacije šećera, pijte vodu tokom dana. Zapamtite da su sportska pića često puna šećera poput gaziranih pića, tako da nisu najbolji izbor. Znaćete da ste dobro hidrirani ako je vaš urin bledo žut.

Zaštitite svoju kožu

Svako treba da ima dobre navike zaštite od sunca.

"Upala izazvana opekotinama od sunca izaziva bol i stres, što može povećati šećer u krvi", kaže dr O'Mali.

Štaviše, ako imate neuropatiju, možda nećete osetiti efekte sunca dok ne bude prekasno. Pravilo broj jedan u zaštiti od sunca je nanošenje kreme za sunčanje širokog spektra, svaka dva sata na izloženu kožu dok ste na suncu. Američka akademija za dermatologiju preporučuje najmanje SPF 30, ali ako ste skloni opekotinama od sunca ili imate oštećenje nerava, razmislite o većem, savetuje doktor.

Koža na mestu injekcije insulina mora biti hladna

"Topla koža brže apsorbuje insulin. Toplota povećava protok krvi u kožu, tako da ubrizgani insulin brže ulazi u vašu cirkulaciju, brzo unoseći glukozu u ćelije. Kao rezultat toga, možete doživeti neočekivani pad šećera. Ako ste bili na suncu i sada vam je koža crvena i vruća, ubrizgajte u deo kože koji nije bio izložen", objašnjava O'Mali.

Budite oprezni sa alkoholom

Većina mešanih pića i koktela je puno šećera. Takođe, zapamtite da pijenje alkohola na prazan stomak ili pijenje bez jedenja dovoljno hrane koja sadrži ugljene hidrate može dovesti do niskog šećera u krvi – a rizik može trajati 24 sata. Alkohol je takođe diuretik, pa obavezno pijte puno vode ako odlučite da ga pijete.

Izbegavajte previše lubenice

"Stalno upozoravam pacijente na lubenicu. Iako je zdrava, sadrži i dosta šećera, pa je morate jesti umereno. Standardna porcija — 1 mala kriška ili 1 šolja lubenice iseckane na kockice — sadrži 12 grama ugljenih hidrata", kaže O'Mali.

Pazite kako čuvate insulin

Ako ste vi i vaši lekovi bili na suncu ceo dan i nivo šećera vam je visok, razmislite o otvaranju nove boce insulina ili promeni rezervoara vašeg infuzionog seta ako koristite insulinsku pumpu.

"Imao sam jednog pacijenta koji je bio na brodu i držao insulin u rancu na palubi na suncu. Šećer mu je bio visok i nije mogao da shvati zašto. Sledećeg dana je otvorio novu bočicu insulina i šećer u krvi mu se vratio na početnu vrednost", kaže Soper.

Dakle, ako ste vi i vaši lekovi bili na suncu ceo dan i vaši nivoi glukoze su povišeni, razmislite o otvaranju nove bočice insulina ili promeni rezervoara seta za infuziju ako koristite insulinsku pumpu.

Toplotna iscrpljenost ima slične simptome kao nizak šećer u krvi

"Simptomi toplotne iscrpljenosti i dehidracije mogu imitirati simptome niskog šećera u krvi", kaže Soper.

Ako vam je šećer u krvi normalan, ovi simptomi mogu biti znak da morate da pijete vodu i da se odmarate u hladu. Ako i dalje osećate slabost ili mučninu nakon jela, hidriranja i hlađenja, potražite medicinsku pomoć.

Podeli:

0 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: