Aktuelno 11

21.07.2024.

14:42

Dvojica mladića preminula u Bosni i Hercegovini, opasna bolest se širi i u Srbiji: Jedan simptom je odaje

Vest da je još jedan smrtni slučaj povezan sa malim boginjama šokirala je javnost.

Izvor: B92.net

Dvojica mladića preminula u Bosni i Hercegovini, opasna bolest se širi i u Srbiji: Jedan simptom je odaje
gpointstudio/Shutterstock

Podeli:

Mladić iz Zenice, koji je imao samo 18 godina, preminuo je nakon zaraze morbilima, izjavilo je Ministarstvo zdravlja Zeničko-dobojskog okruga.

Ranije ove nedelje u Sarajevu je preminuo 17-godišnjak koji je, takođe, oboleo od malih boginja pa je tada proglašena epidemija u Sarajevskom okrugu, a sada i u Zeničko-dobojskom.

Oba ova smrtna slučaja su u vezi sa niskom stopom vakcinacije, pa nadležni apeluju na roditelje da vakcinišu decu, te da je to jedini način zaštite od ove opasne bolesti.

Ministarka zdravlja Zeničko-dobojskog okruga Aida Salčinović rekla je lokalnim medijima kako je u toj županiji vakcinacija dece protiv malih boginja na nivou od tek 37 posto, što pogoduje širenju zaraza. U toj je županiji do sada potvrđeno više od 1.200 slučajeva zaraze morbilama.

Situacija u Srbiji

U našoj zemlji je od početka godine pa zaključno sa 7. julom, registrovano je ukupno 181 slučaj, a samo od 1. do 7. jula 31 slučaj, prema podacima Instituta za javno zdravlje Dr Milan Jovanović Batut.

Najviše novih slučajeva u Novom Pazaru.

Poznato je da su male boginje jedna od najzaraznijih bolesti u medicini, a naročito je nezgodno jer se proširuje pre pojave prvih simptoma, dok osoba još uvek ni ne zna da je zaražena.

Simptomi malih boginja

Male boginje ili morbili uglavnom počinju kao prehlada, a kod dece je karakteristična pojava "plačne maske", odnosno konjuktivitisa. Obolela osoba je zarazna do poslednjeg dana inkubacije, četiri dana pre izbijanja ospe i četiri dana nakon izbijanja ospe.

Komplikacije mogu biti izuzetno opasne, a najčešće su kod male dece i starijih od 20 godina. Može doći do zapaljenja pluća, srednjeg uha, dijareje, meningitisa, ali i gubitka vida, pa zatim i smrtnog ishoda.

Pooštrene mere u našoj zemlji

Podsetimo, od 7. februara u Srbiji su snаzi pооštrеnе mеrе еpidеmiоlоškоg nаdzоrа nаd mаlim bоginjаmа.

Podeli:

11 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: