Aktuelno 0

13.07.2024.

15:20

Deca u Srbiji od ovoga masovno oboljevaju usled velikih temperatura

Tropske temperature uzrokuju brojne zdravtsvene tegobe, posebno kod male dece i hroničnih bolesnika.

Izvor: b92.net/Blic

Deca u Srbiji od ovoga masovno oboljevaju usled velikih temperatura
Shutterstock/Miljan Zivkovic

Podeli:

Pored drugih tegoba, deca u Srbiji se masovno žale i na upalu sinusa, koja pored jake glavobolje, može da bude praćena i temperaturom.

"Deca školskog uzrasta odu na more, i zbog klime u kolima, čim stignu na destinaciju, odmah me zovu da kažu da dete ima glavobolju, da mu je hladno čelo, da oseća jak bol, da ima temperaturu i da je neraspoloženo. Kod dece starijeg osnovnog školskog uzrasta su česte upale sinusa, za razliku od mlađe dece koja taj problem nemaju jer im se sinusi tek oformljuju, nisu se još skroz izgradili", rekao je pedijatar dr Saša Milićević za Blic.

Prema njegovim rečima, što su deca starija, to su sklonija sinuzitisu.

"Treba voditi računa kada se dete oznoji da mu klima uređaj ne bije direktno u glavu. Pored klime, upalu sinusa može da izazove i boravak u bazenu, kada voda uđe kroz nos i napravi probleme sa sinusima", kaže dr Milićević.

Možda vas zanima

Decu muči i astma

Za razliku od starije školske dece, mala sada imaju problem sa astmom, koja ih sada muči kad joj vreme nije, upravo zbog klima uređaja, i razlike u spoljašnjoj i unutrašnjoj temperaturi.

"Ako mali astmatičar boravi u stanu na 20 stepeni, pa izađe napolje na 40, onda bronhije počnu da reaguju. Ona krenu da šište, jer temperatura nije ujednačena. Pacijenti sa astmom, obično imaju tegobe u proleće i u jesen, ali zbog ovih vrućina i rashladnih uređaja problem imaju i sada", navodi on.

Upala uha mora da se leči

Dodaje da ima dosta dece sa upalom uha, koju izaziva voda na bazenima, a ovoj upali su sklona i mala i starija deca.

"Upala uha je praćena bolom u uhu, ne mogu da spavaju, nekad se pojavi temperatura, ali bol uhu je dominantan. Ne tako često, ali nekad se javi i curenje iz uha. U svakom slučaju upala uha mora da se leči", napominje dr Milićević.

Navodi da i dalje ima varičele, koju sad roditelji mešaju, pa misle da je ubod insekta, kojih takođe ima dosta na bazenima, na Adi, rekama.

Možda vas zanima

"Ima i komaraca, i osica... Opasno je kada deca jedu lubenicu, grožđe ili neko drugo voće, i zagrizu osicu, pčelu, ne daj Bože stršljena. Tad insekt ugrize, a taj ujed može da bude opasan ako je dete alergično. I ako nije alergično na ujed, može da bude opasno ako taj insekt prođe u predelu grla, gde je uzan disajni put", kaže on.

Izbegavati mleveno meso, jaja, majonez

Stomačni virus se proredio, ali ima dosta trovanja hranom, uglavnom pljeskavicama, pa se u roku od pola sata javi povraćanje. Zbog toga doktor ne savetuje konzumaciju mlevenog mesa, jaja, majonez na nepouzdanim mestima.

"To obično bude trovanje stafilokokom, ako se radi o mlevenom mesu. Pored nje, može da bude i salmonela, kampilobakter, recimo, ako se jede pileće meso. Trovanja hranom traju kratko, ali ako je dete malo, može da dođe do dehidracije", upozorava on.

Podeli:

0 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: