Aktuelno 3

11.07.2024.

15:23

Doktorka upozorava, ovo stanje zahteva hitan odlazak u bolnicu VIDEO

Toplotni talas pogodio je ceo region, a temperature koje prelaze 40 stepeni ne prijaju nikome, ni zdravim ljudima, a pogotovo ne prijaju hroničnim bolesnicima.

Izvor: B92.net

Doktorka upozorava, ovo stanje zahteva hitan odlazak u bolnicu VIDEO
Shutterstock/sirtravelalot

Podeli:

Republički hidrometeorološki zavod Srbije (RHMZ) izdao je upozorenje na dugotrajan toplotni talas izrazitog intenziteta koji je već počeo u našoj zemlji.

Doktorka Branka Lazić, specijalistkinja opšte medicine Doma zdravlja Stari grad, govorila je o tome koje mere moramo preduzeti kako bismo se zaštitili od visokih temperatura i kako bismo preživeli crveni meteo-alarm bez posledica.

Šta to ekstremna vrućina radi našem telu?

"Toplotni talas bi faktički predstavljao svako trajanje temperature iznad 32 stepena duže od tri dana. našem telu takve temperature duže od tri dana ne prijaju", navodi doktorka Branka Lazić.

Ona posebno ističe sledeće:

"S obzirom na to da je poslednih dana bilo i preko 35 stepeni, jasno je da se to odražava i na zdrave ljude, a još više i na hronične bolesnike. Takođe, toplotne talase te podnose deca, stariji ljudi, trudnice, ja bih pomenula i radnike koji rade napolju, u pekarama...".

Šta se dešava sa našim organizmom, šta zapravo utiče loše na nas, promene vremena ili visoke temperature?

"Naš organizam je navikao na temperaturu između 36 i 37 stepeni i teško mu je da održi termoregulaciju, bori se na razne načine, znojenjem, izbacivanjem viška tečnosti i soli, krvni sudovi se šire krvni pritisak pada na niske vrednosti,  ako se izgubi veća količina elektrolita, to utiče na sve organske sisteme... Ako pijemo dovoljno tečnosti i ako se adekvatno obučemo, pravimo pauzu od boravka na visokim temperaturama možemo da sprečimo pregrevanje. Ako do pregrevanja dođe, prvo imamo glavobolju, malaksalost, muku.. Najveći stepen disbalansa predstavlja toplotni udar, to je po život opasno stanje, pacijent najčešće gubi svest i to zahteva obavezno lečenje u bolnici", ističe lekarka.

Na šta je još doktorka Branka Lazić skrenula pažnju, poslušajte u video-prilogu.

Izvor: Prva tv


 

Podeli:

3 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: