Aktuelno 1

10.07.2024.

18:07

Čovek se žalio na jake bolove zbog otrova za pacove u podrumu zgrade: Evo da li je štetan po ljude VIDEO

Sve više građana se žali da ima zdravstvene tegobe zbog otrova za glodare koji su postavljeni u podrumima zgrada.

Izvor: B92.net/TV Prva

Čovek se žalio na jake bolove zbog otrova za pacove u podrumu zgrade: Evo da li je štetan po ljude VIDEO
Shutterstock/VVVproduct

Podeli:

Jedan čovek se žalio da mu se osuo vrat, da je imao jake bolove u grlu, naticanje, a to je pripisao otrovu za pacove u podrumu zgrade.

Veterinar Đorđe Đokić objašnjava u kojim slučajevima otrov za glodare može da bude štetan po ljude.

"Mišomor ili tzv. rodenticidi su otrovi koji se koriste u obliku palete i prepoznatljivi su po roze boji, a često se stavljaju u podrume. Opasnost za ljude je samo direktno unošenje, oralnim putem. Zato su pod najvećim rizikom mala deca koja ne znaju da ga prepoznaju, ukoliko prostor gde je postavljen nije ograđen. Samo trovanje udahom je retko, takoreći nemoguće. Verovatno je kod tog čoveka došlo do alergijske reakcije. Da bi došlo do nekog ozbiljnijeg trovanja, on mora da se unese u organizam", objašnjava Đokić.

Nažalost, dešava se da životinje kojima nije namenjen otrov dolaze u konatak s njim. U toj situaciji postoji nešto što možete odmah da uradite.

"Ono što vlasnik može odmah da uradi jeste da ljubimcu da rastvor soli. U 2 dl vode stavi se dve kašike soli i da se životinji da popije. I hidrogen može da se koristi, ali verujem da so svi imaju kod kuće", ističe veterinar.

Više o ovoj temi pogledajte u video-snimku.

Izvor: Prva tv

Podeli:

1 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: