Aktuelno 0

10.07.2024.

11:06

Preminula žena kojoj je presađen svinjski bubreg

Liza Pizano, prva osoba koja je dobila mehaničku srčanu pumpu i genetski modifikovan svinjski bubreg, umrla je u nedelju, saopštio je NIU Langone Health, gde je nesrećna žena bila podvrgnuta operaciji.

Izvor: index.hr/b92

Preminula žena kojoj je presađen svinjski bubreg
Profimedia/AFP PHOTO / NYU Langone Health/Joe CARROTTA

Podeli:

Bubreg joj je presađen 12. aprila, ali je otkazao zbog ograničenog protoka krvi i izvađen je 29. maja. Liza Pizano nije bila prva osoba kojoj su presađeni svinjski organ, ali je bila prva sa mehaničkom srčanom pumpom koja je dobila transplantaciju svinjskog organa, prenosi CNN.

"Bila je hrabra i altruistična", rekao je u utorak dr Robert Montgomeri, direktor Instituta za transplantaciju Langone u Njujorku.

"Lizin doprinos medicini i hirurgiji je neprocenjiv. Liza nas je približila budućnosti u kojoj neko ne mora da umre da bi neko drugi živeo."

Nije bila kandidat za standardnu transplantaciju

Profimedia/AFP PHOTO / NYU Langone Health

Zbog srčane insuficijencije i bolesti bubrega u završnoj fazi koja je zahtevala rutinsku dijalizu, Pizano nije bio kandidat za standardnu transplantaciju, saopštila je bolnica.

Svinjski bubreg koji je Pizano dobila je genetski modifikovan da bi se izbegla ljudska antitela, koja normalno otkrivaju i napadaju strane organe. Svinjska timusna žlezda, koja igra ulogu u imunitetu, stavljena je ispod bubrega svinje kako bi dodatno pomogla telu žene da prihvati organ.

Možda vas zanima

Međutim, bubreg je uklonjen u maju nakon što je utvrđeno da "više ne doprinosi dovoljno da bi opravdao nastavak režima imunosupresije", rekao je tada Montgomeri.

Inače, lekari u SAD vrše ksenotransplantaciju (transplantaciju organa i tkiva životinja) u retkim slučajevima, uz dozvolu američke Uprave za hranu i lekove.

Podeli:

0 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: