Aktuelno 0

08.07.2024.

8:31

Dva znaka na rukama ukazuju da imate problem s ovim organom

Kardiovaskularne bolesti prvi su uzrok smrtnosti svuda u svetu. To uključuje stanja kao što su koronarna bolest srca, otkazivanje srca i moždani udar.

Izvor: Index.hr

Dva znaka na rukama ukazuju da imate problem s ovim organom
sebra/Shutterstock

Podeli:

Bez rane dijagnoze i lečenja kardiovaskularne bolesti mogu biti kobne. Stoga je uočavanje svih znakova upozorenja od vitalnog značaja. Na primer, lupanje srca i bol u grudima mogu ukazati na problem. Međutim, neki simptomi su neobičniji, a dva se mogu pojaviti na rukama.

Batičasti prsti

Batičasti prsti su čudan fenomen koji uzrokuje povećanje i širenje vrhova prstiju, dok se nokti zakrivljuju prema dole.

Tačan uzrok ove pojave nije potpuno poznat, ali veruje se da je povezan sa smanjenim nivoom kiseonika u krvi, što dovodi do promena u krvnim sudovima ruku i vrhova prstiju.

Stoga, batičasti prsti mogu biti posledica aneurizme aorte, kongenitalne srčane bolesti i endokarditisa.

Oticanje

Otečene ruke takođe mogu ukazivati na problem sa srcem. Edem se javlja kada se voda nakuplja u zahvaćenim područjima. To je jedan od najčešćih znakova zatajenja srca, što znači da srce ne može pravilno pumpati krv kroz telo.

Oteklina može biti blaža ujutro, a da se pogoršava kako dan odmiče. Ako je uzrok otkazivanje srca, oticanje može zahvatiti i gležnjeve nogu.

Ukoliko primetite bilo koji od ova dva simptoma, obavezno se obratite lekaru.

Podeli:

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Odlučeno: "Zbogom vinogradi"

Francuska, najveći svetski proizvođač vina, obezbedila je sredstva Evropske unije u iznosu od 120 miliona evra za uklanjanje svojih vinograda zbog slabije globalne potražnje za vinom.

19:10

4.10.2024.

1 d

Podeli: