Bolesti 0

05.07.2024.

21:33

Otkriveno: Talk je verovatno kancerogen

Agencija za rak Svetske zdravstvene organizacije danas je ocenila da je talk prah "verovatno kancerogen" za ljude, međutim nezavisni stručnjak upozorava da tu objavu ne bi trebalo na prvu pogrešno tumačiti i shvatiti kao nešto što služi kao konačan dokaz.

Izvor: Index.hr/Hina

Otkriveno: Talk je verovatno kancerogen
Shutterstock/279photo Studio

Podeli:

Odluka se temelji na "limitiranim dokazima" po kojima talk prah može da utiče na razvoj raka jajnika kod žena, na "dosadašnjim dokazima" po kojima se povezuje s razvojem raka među pacovima i na "snažnim mehaničkim dokazima" po kojima postoje znakovi njegove kancerogenosti u ljudskim ćelijama, objavila je Međunarodna agencija za istraživanje raka (IARC) sa sedištem u Lionu.

Talk je prirodni mineral koji se često koristi za izradu dečjeg pudera. Većina ljudi izložena je talku u obliku dečijeg pudera ili kozmetike, stoji u saopštenju IARC-a.

Međutim, najveća je izloženost talku u trenutku kada se on vadi, prerađuje ili koristi za izradu drugih proizvoda, stoji u objavi.

Moguće je da je talk u studijama bio kontaminiran

Treba podsetiti da je talk prah prirodan mineral koji se sastoji od magnezijuma, silicijuma, kalcijuma i kiseonika, a karakteriše ga blag zemljani miris.

Ne rastvara se u vodi, alkoholima ni uljima, što mu daje posebne karakteristike i široku primenu u kozmetici.

Agencija u objavi navodi kako postoje brojne studije koje dosledno ukazuju na povećane stope raka jajnika kod žena koje koriste ili su koristile talk prah. 

Istovremeno se u objavi ne isključuje mogućnost da je talk prah u nekim studijama bio kontaminiran azbestom, a on je mogući uzročnik raka.

"Uzročno posledična uloga talk praha u takvim slučajevima nije mogla u potpunosti da se utvrdi", rezultati su istraživanja agencije objavljene u stručnom časopisu The Lancet Oncology.

Nezavisni stručnjak: Ovo nije konačni dokaz

Kevin Mekonvej, statističar na britanskom Otvorenom univerzitetu, koji nije učestvovao u istraživanju, upozorio je da je u slučaju IARC-ove procene "najočiglednije tumačenje zapravo pogrešno".

Ističe da je "cilj Agencije da odgovori na pitanje postoji li kod neke materije potencijal da izazove rak pod uslovima koje IARC ne specificira niti navodi".

S obzirom na to da su sprovedene studije bile posmatračke, zbog čega nisu mogle da dokažu uzročno posledičnu vezu, iznesene podatke ne bi trebalo shvatiti kao nešto što može poslužiti kao konačan dokaz.

Objava je usledila samo nekoliko nedelja nakon što je američki farmaceutski i kozmetički div Johnson & Johnson pristao da isplati 700 miliona dolara za konačno rešavanje optužbi po kojima je obmanuo kupce kada je posredi sigurnost  proizvoda na bazi talka.

Firma Johnson & Johnson u nagodbi nije priznala zloupotrebu, premda je godine 2020. povukla proizvod sa severnoameričkog tržišta.

U skladu sa sažetkom studija objavljenom 2020., a studijama je obuhvaćeno 250.000 žena iz Sjedinjenih Država, nije ustanovljena statistička veza između korišćenja talk praha na polovini žena i rizika od razvoja raka jajnika.

Novo upozorenje IARC-a: Akrilonitril je hemijsko jedinjenje kancerogeno za ljude

IARC je u petak klasifikovao hemijsko jedinjenje akrilonitril, koje se koristi za izradu polimera "kancerogenim za ljude", što je najvišinivo upozorenja te agencije.

Izneseno je "dovoljno dokaza" koji povezuju akrilonitril s razvojem raka pluća. Polimeri sastavljeni od akrilonitrila koriste se za izradu raznih predmeta - od vlakana u odeći do tepiha, plastike i ostalih potrošačkih proizvoda.

Podeli:

0 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: