Aktuelno 0

27.06.2024.

17:01

Oboljenja bez simptoma i značaj preventivnih pregleda

Iako se često fokusiramo na lečenje bolesti kada se već pojave, preventivni pregledi iz oblasti opšte medicine igraju ključnu ulogu u očuvanju zdravlja.

Izvor: B92.net

Oboljenja bez simptoma i značaj preventivnih pregleda
Kong AP/Shutterstock

Podeli:

Sprečavanje i blagovremeno dijagnostikovanje bolesti je najveći benefit preventivnih medicinskih pregleda.

Akcija besplatnih preventivnih pregleda, koje sprovodi Ministarstvo zdravlja u cilju rane dijagnostike i promocije prevencije kao najefikasnijeg načina brige o zdravlju, biće nastavljena i ubuduće, najavio je predsednik Srbije Aleksandar Vučić.

"Od prvog septembra ćemo organizovati besplatne preventivne preglede vikendom, da svi mogu da dođu" istakao je Vučić.

Dodao je da će se raditi tumor markeri, za muškarce, za karcinom prostate, debelog creva i kolorektalni karcinom, a za žene karcinom dojke, pluća i kolorektalni karcinom jer će se tom prevencijom spasiti na hiljade života.

"Organizovaćemo od prvog septembra sve kardiološke kontrole, završićemo sve do prvog januara, sve potpuno besplatno" dodao je i istakao da će se vratiti sistematski pregledi u školama.

Značaj preventivnih pregleda

Prema preporuci Svetske Zdravstvene Organizacije i Nacionalnom vodiču dobre prakse, jednogodišnji sistematski pregledi bi trebalo da obuhvataju: pregled interniste, kompletnu laboratorijsku analizu krvne slike, ultrazvučni pregled abdomena, kompletan ginekološki pregled i ultrazvučni pregled dojki kod žena, kao i urološki pregled za muškarce.

Ukoliko u organizmu postoji neki disbalans, ove analize i pregledi će usmeriti lekare ka odgovarajućoj daljoj dijagnostici.

Preventivni pregledi nisu samo usmereni na otkrivanje bolesti. Oni takođe imaju za cilj da promovišu opšte zdravlje i dobrobit.

Lekar opšte prakse će vam pružiti savete o zdravom načinu života, ishrani, fizičkoj aktivnosti i drugim aspektima koji doprinose vašem zdravlju.

Ovakvi saveti mogu vam pomoći da izbegnete potencijalne zdravstvene probleme i poboljšate kvalitet svog života.

Važno je napomenuti da preventivni pregledi iz opšte medicine ne obuhvataju samo fizičko zdravlje, već i mentalno. Razgovor sa lekarom o vašem mentalnom zdravlju može pomoći u ranoj identifikaciji problema kao što su anksioznost i depresija, i omogućiti vam da pravovremeno dobijete odgovarajuću podršku i terapiju.

Preventivni pregledi iz opšte medicine su temelj za očuvanje vašeg zdravlja i prevenciju ozbiljnih bolesti.

Redovne posete svom lekaru opšte prakse omogućavaju rano otkrivanje bolesti, promociju zdravog načina života i smanjenje troškova zdravstvene nege.

Upamtite - briga o vašem zdravlju treba da bude prioritet, a preventivni pregledi su ključni korak ka ostvarenju tog cilja.

Podeli:

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Dramatičan preokret: Idemo ka katastrofi

Što duže traje rat u istočnoj Evropi između Rusije i Ukrajine i što se više provokacija dešava širom sveta, svet postaje bliži “nuklearnoj katastrofi, upozoravaju dva nuklearna analitičara.

13:00

28.6.2024.

1 d

Podeli: