Aktuelno 2

26.06.2024.

15:42

"Svet ne ide u dobrom pravcu"

Skoro 1,8 milijardi odraslih izloženo je riziku od raka, moždanog udara, demencije i dijabetesa zbog nedovoljne fizičke aktivnosti, prema novom izveštaju objavljenom u sredu.

Izvor: Klix.ba

"Svet ne ide u dobrom pravcu"
Shutterstock/Valery Zotev

Podeli:

Svetska zdravstvena organizacija (SZO) saopštila je da je globalna fizička neaktivnost porasla za pet procentnih poena od 2010. do 2022. godine, ali skoro 31 odsto odraslih i dalje ne ispunjava smernice za vežbanje.

Studija, objavljena u časopisu "The Lancet Global Health", istakla je da je 34 odsto žena i 29 odsto muškaraca neaktivno. Ako se trenutni trendovi nastave, 35 odsto ljudi će biti neaktivno do 2030. godine, navodi se u izveštaju.

Možda vas zanima

"Fizička neaktivnost je tiha pretnja globalnom zdravlju, značajno doprinoseći teretu hroničnih bolesti", rekao je Ruediger Kreh, direktor odeljenja za promociju zdravlja Svetske zdravstvene organizacije.

"Nažalost, svet ne ide u dobrom pravcu", upozorio je on.

Možda vas zanima

Kreč je rekao da se rizik od nezaraznih bolesti može smanjiti "tako što će fizička aktivnost biti pristupačna, priuštiva  i prijatna".

Podeli:

2 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Gotovo je i s ruskim gasom?

Belgija, jedan od najvećih evropskih uvoznika tečnog prirodnog gasa (LNG) iz Rusije, pozvala je EU da zabrani uvoz ruskog goriva, upozoravajući da kompanije ne mogu raskinuti dugoročne ugovore osim ako blok ne uvede sankcije.

14:12

27.9.2024.

1 d

Podeli: