Aktuelno 0

24.06.2024.

19:30

Izdato upozorenje: Povučena serija lekova

ALIMS (Agencija za lekove i medicinska sredstva) izdala je saopštenje na svom sajtu u kojem se navodi da je iz prometa povučena serija leka rudakol.

Izvor: Blic.rs

Izdato upozorenje: Povučena serija lekova
Shutterstock/fizkes

Podeli:

U pitanju je lek koji koristi osobe koje imaju problem sa nervoznim crevima, a o čemu ju je obavestilo predstavništvo firme, koja je nosilac dozvole za lek.

Kako se navodi u dopisu koji je nosilac dozvole za ovaj lek uputilo ALIMS-u, iz prometa se dobrovoljno povlači serija EMBCD2035B leka rudakol, u kapsulama sa produženim oslobađanjem, 30x200 miligrama.

"Povlačenje se sprovodi iz preventivnih razloga. Navedena serija leka povlači se na osnovu neispravnosti u kvalitetu leka uočene prilikom ispitivanja stabilnosti rutinskih proizvodnih serija rudakol" navodi se u dopisu.

Tsakođe se dodaje se da nisu utvrđeni eventualni bezbedonosni rizici povezani sa navedenom neispravnošću.

"Svi primaoci se obavezuju da izdvoje preostale količine gore navedenih serije lekova i da ih vrate dobavljaču", dodaje se u alertu za lek.

Rok upotrebe serije ovog leka koja se povlači je do aprila 2025. godine, a prva distribucija je bila 26. jula 2022.

Podeli:

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Gotovo je i s ruskim gasom?

Belgija, jedan od najvećih evropskih uvoznika tečnog prirodnog gasa (LNG) iz Rusije, pozvala je EU da zabrani uvoz ruskog goriva, upozoravajući da kompanije ne mogu raskinuti dugoročne ugovore osim ako blok ne uvede sankcije.

14:12

27.9.2024.

1 d

Podeli: