Aktuelno 1

24.06.2024.

12:31

Pacijentu prvi put ugrađen uređaj za kontrolisanje epilepsije

Dečak sa teškom epilepsijom postao je prvi pacijent na svetu koji je isprobao novi uređaj za kontrolu napada koji mu je implantiran u glavu, prenosi danas BBC.

Izvor: b92.net/index.hr

Pacijentu prvi put ugrađen uređaj za kontrolisanje epilepsije
Shutterstock/Alona Siniehina

Podeli:

Njegova majka Džastin rekla je za BBC da je on srećniji i da ima "mnogo bolji kvalitet života".

Operacija je izvedena u oktobru kao deo ispitivanja u bolnici Great Ormond Street u Londonu kada je Oran imao 12 godina. Oran, iz Somerseta, ima Lenoks-Gastoov sindrom, oblik epilepsije otporan na standardni tretman koji se razvio u dobi od tri godine.

Možda vas zanima

"Epilepsija mu je ukrala detinjstvo"

Od tada je imao napade u rasponu od dvadeset do nekoliko stotina svakog dana. Oranova majka je, pre operacije, objasnila kako je epilepsija dominirala dečakovim životom: "Ukrala mu je celo detinjstvo", rekla je i dodala da je dečak imao niz različitih napada, uključujući i one u kojima bi pao na zemlju, snažno se tresao i gubio svest.

Rekla je i da je dečak povremeno prestajao da diše te mu je bila potrebna hitna reanimacija.

Oran pored epilepsije ima autizam i ADHD, ali Džastin kaže da je njegova epilepsija daleko najveća prepreka:

"Imala sam prilično bistrog trogodišnjaka, i u roku od nekoliko meseci od početka napada, njegovo stanje se naglo pogoršalo i on je izgubio mnogo veština", rekla je ona.

Operacija je trajala osam sati

Možda vas zanima

Oran je uključen u CADET projekat - seriju ispitivanja koja procenjuju bezbednost i efikasnost duboke moždane stimulacije za tešku epilepsiju. Partnerstvo uključuje bolnicu Great Ormond Street, University College London, King's College Hospital i Univerzitet u Oksfordu.

Epileptični napadi pokreću abnormalne nalete električne aktivnosti u mozgu. Svrha uređaja, koji emituje konstantan impuls struje je da blokira ili prekine nenormalne signale.

Operacija, koja je trajala oko osam sati, obavljena je u oktobru 2023. godine.

Podeli:

1 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Gotovo je i s ruskim gasom?

Belgija, jedan od najvećih evropskih uvoznika tečnog prirodnog gasa (LNG) iz Rusije, pozvala je EU da zabrani uvoz ruskog goriva, upozoravajući da kompanije ne mogu raskinuti dugoročne ugovore osim ako blok ne uvede sankcije.

14:12

27.9.2024.

1 d

Podeli: