Aktuelno 0

22.06.2024.

11:11

Preti li Srbiji legionarska groznica? VIDEO

Troje od pet pacijenata zaraženih bakterijom legionelom preminulo je u zagrebačkom Kliničko-bolničkom centru. Ima li je u Srbiji? Za koga je ova bakterija opasna, a za koga smrtonosna?

Izvor: B92.net

Preti li Srbiji legionarska groznica? VIDEO
Shutterstock/peterschreiber.media

Podeli:

Bakterija Legionella pneumophila prvi put je otkrivena 1976. godine nakon što je u jednom hotelu u Filadelfiji među američkim legionarima izbila epidemija upale pluća. Tada je obolelo više od 200 osoba, a znatan broj je preminuo. Danas u SAD i Kanadi od legionarske bolesti svake godine oboli oko 18.000 osoba dok je u zemljama Evropske unije do sada prijavljeno 600 epidemija.

U Srbiji ova bolest ostaje često neprepoznata i nalazi se u grupi atipičnih pneumonija bez dokaza uzročnika.

Ima li legionele u Srbiji? Za koga je ova bakterija opasna, a za koga smrtonosna? Kako u njenom razmnožavanju učestvuju klima uređaji i letovališta?

O tome je u emisiji Jutro govorila v.d. direktorka Instituta za javno zdravlje Srbije "Milan Jovanović Batut" profesor dr Verica Jovanović.

Doktorka Verica ističe kakva je ovo zapravo bakterija.

"Ovo je bakterija koja se nalazi u vodama, tačnije, u vodovodnim cevima i upravo je rizična ukoliko se određeni vodni sistemi dugo ne koriste. Ovo može biti opasnost u određenim hotelskim smeštajima, u turističkim kapšacitetima ali istovremeno svuda gde postoje vode koje se mogu raspršiti i gde se stvaraju aerosoli, a onda osobe udahnu bakteriju koja se nalazi na kapljicama tečnosti i tim putem kod osoba sa lošim imunitetom dolazi do razvoja različitih kliničkih manifestacija. To može biti ili kratkotrajna groznica, koja traje tri do pet dana, ili je u pitanju pneumonija (zapaljenje pluća) sa težom kliničkom slikom kod osoba koje najčešće borave u nekim uslovima gde je došlo do zaražavanja prisustvom legionele".

Povoljne uslove za razvoj legionele omogućava voda temperature između 20 i 50 stepeni Celzijusa, navodi doktorka Verica Jovanović. Ona takođe govori o pojavi legionele u našoj zemlji.

"U našoj zemlji nema velikog broja tih slučajeva. Bilo je godina u kojima nisu ni zabeleženi slučajevi, a često se dešava ova praksa, upravo da budu nezabeleženi. U ovoj godini, tačnije, početkom godine, je prijavljen jedan slučaj, ali se radi o pacijentu koji je bolovao praktično prethodne godine. Uspešno je došlo do izlečenja. Prema podacima, u našoj zemlji je u 2023. godini registrovano sedam slučajeva, od čega 5 na teritoriji grada Beograda i dva na teritoriji južnobačkog okruga."

Povoljne uslove za razvoj legionele omogućava voda temperature između 20°C i 50°C. Rizična mesta su: cisterne ili rezervoari tople ili hladne vode, cevi sa malim protokom vode ili bez protoka, sluz (biofilm), kamenac, korozija i prljavština na unutrašnjim površinama cevi, rezervoara, tuševa i slavina.

Rizik od infekcije postoji na mestima gde se stvaraju kapljice vode (aerosoli), na primer, tuševi i slavine, hidromasažne kade, bazeni sa penom, džakuzi, spa bazeni ali i kondenzatori koji se upotreblja¬vaju za klimatizaciju vazduha.

O čemu je još profesorka doktorka Verica Jovanović govorila, pogledajte u video-prilogu.

Izvor: Prva tv



 

Podeli:

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Gotovo je i s ruskim gasom?

Belgija, jedan od najvećih evropskih uvoznika tečnog prirodnog gasa (LNG) iz Rusije, pozvala je EU da zabrani uvoz ruskog goriva, upozoravajući da kompanije ne mogu raskinuti dugoročne ugovore osim ako blok ne uvede sankcije.

14:12

27.9.2024.

23 h

Podeli: