Aktuelno 1

21.06.2024.

9:55

Anksioznost, razdražljivost, slabo pamćenje: Kako visoke temperature utiču na naše mentalno zdravlje

Sa toplotnim talasima koji zahvataju veći deo sveta, mnogi od nas osećaju ne samo zdravstvene probleme već i promene u ponašanju.

Izvor: b92.net/24sedam.rs

Anksioznost, razdražljivost, slabo pamćenje: Kako visoke temperature utiču na naše mentalno zdravlje
Shutterstock/Stock-Asso

Podeli:

Visoke temperature značajno utiču na naše zdravlje, posebno na naš mozak. Tokom vrelih dana, mozak se suočava sa raznim izazovima koji mogu negativno uticati na naše mentalno stanje i kognitivne funkcije. Povećanje temperature mozga može dovesti do neravnoteže neurotransmitera, što može uzrokovati razdražljivost, anksioznost i smanjenje koncentracije.

Takođe, ekstremne temperature mogu dovesti do dehidracije i gubitka elektrolita, što dalje može uticati na funkcije mozga kao što su pamćenje i donošenje odluka. Pored toga, visoke temperature mogu izazvati i fizičke simptome kao što su glavobolje, vrtoglavice i umor, što dodatno otežava svakodnevne aktivnosti.

Možda vas zanima

Kako se sačuvati?

Da biste ublažili simptome toplotnog stresa i zaštitili svoje zdravlje tokom vrelih dana, važno je ostati dobro hidriran, boraviti u hladovini ili klimatizovanim prostorima koliko je god moguće, i izbegavati naporne aktivnosti u najtoplijem delu dana. Tuširanje hladnom vodom ili korišćenje mokrih peškira takođe može pomoći da se telo rashladi.

Možda vas zanima

Pravilna priprema i pažnja prema svom telu tokom visokih temperatura ključni su za očuvanje zdravlja mozga i celokupnog organizma.

Podeli:

1 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Rusija: Uništeno; Kreće radijacija?

Jedna od stanica za kontrolu radijacije u Zaporoškoj oblasti, potpuno je uništena u granatiranju ukrajinskih oružanih snaga, saopštila je pres-služba Zaporoške nuklearne elektrane, koja je pod kontrolom Rusije.

11:12

26.6.2024.

1 d

Svet

Novi komandant je pobegao? "Kukavica"

Novi komandant združenih snaga Oružanih snaga Ukrajine Andrej Gnatov je pobegao iz Mariupolja 2022. pod maskom izbeglice, izjavio je Vladimir Rogov, zvaničnik iz Zaporoške oblasti.

8:00

26.6.2024.

1 d

Podeli: