Aktuelno 2

19.06.2024.

13:17

Legionela u Srbiji

Troje pacijenata od šest koji su zaraženi legionelom u Hrvatskoj je preminulo, a u Srbiji je tokom ove godine registrovan jedan slučaj obolevanja i taj pacijent je izlečen.

Izvor: Blic.rs

Legionela u Srbiji
Shutterstock/Axel_Kock

Podeli:

Prema saznanjima Blica, bolest koju izaziva bakterija legionella pneumophila, u toku ove godine je registrovana i kod jednog stranog državljanina tokom boravka u našoj zemlji.

Prema Zakonu o zdravstvenoj zaštiti, Legionarska bolest se obavezno prijavljuje.

  •     Za laboratorijsku dijagnostiku ove bolesti koristi se:
  •     Detekcija antigena u uzorku urina tokom akutne faze bolesti
  •     Uzimanje respiratornog uzorka za kulturu ćelija
  •     Serološka ispitivanja i PCR dijagnostika.

Legionarska bolest se obično javlja sporadično, u vidu registrovanja klastera, a ređe u epidemijskoj formi, odnosno više slučajeva povezanih sa zajedničkom vremenskom i prostornom izloženošću.

U Evropi, Australiji i SAD godišnje se otkrije oko 10 do 15 slučajeva na milion stanovnika. Od prijavljenih slučajeva, 75 do 80 odsto su stariji od 50 godina, a 60 do 70 odsto su muškarci.

Troje od petoro ljudi umrlo je danas u Hrvatskoj od posledice zaražavanja opasnom bakterijom legionelom, a tim povodom iz KBC-a Zagreb održali su konferenciju za medije i izneli i naveli da se radi o ljudima s leukemijama, cirozom jetre, transplantiranim organom.

Podeli:

2 Komentari

Možda vas zanima

Region

Stiže velika promena u bankama

S poslednjim danom juna ističe rok od godinu dana tokom kojeg su banke u Hrvatskoj sa svojim klijentima koji imaju prećutno prekoračenje na računima trebalo da ugovore novo, dopušteno prekoračenje u istom iznosu.

14:10

30.6.2024.

1 d

Podeli: