Aktuelno 0

19.06.2024.

12:17

Otkrivena zaraza u još jednoj zagrebačkoj bolnici

Nakon što je ustanovljeno da imaju zaražene pacijente, započeta je istraga odakle je krenula zaraza legionela jer je poznato da se može proširiti ili iz klima-uređaja ili iz vode.

Izvor: Jutarnji.hr

Otkrivena zaraza u još jednoj zagrebačkoj bolnici
venusvi/Shutterstock

Podeli:

U maju su se i u KBC Sestre milosrdnice dogodila dva slučaja legionele. Potvrđeno je to za Danas.hr nakon što je Jutarnji juče prvi pisao o šestoro zaraženih tom bakterijom na Rebru, od kojih je troje preminulo.

Sve se dogodilo u poslednjih šest nedelja.

U Vinogradskoj je legionelom bio zaražen jedan pacijent i medicinska sestra, ali nije utvrđeno da li je ona zarazu pokupila u bolnici ili van nje. Bolnica je preduzela sve mere prevencije pa trenutno tamo nema bolesti, a za Danas.hr su poručili da nema razloga za brigu.

Podsetimo, svi zaraženi na Rebru imali su teške komorbiditete i bili su imunokompromitovani, a legionela je drastično pogoršala njihovo stanje, naveli su juče u KBC-u Zagreb.

Nakon što je ustanovljeno da imaju zaražene pacijente krenulo se u istragu odakle je zaraza krenula jer je poznato da se vrlo često može proširiti iz klima-uređaja ili vode. Epidemije ove bolesti uglavnom su povezane sa vodovodom bolnica, hotela i javnih kupališta ili bazena. Uglavnom nema prenosa bolesti sa čoveka na čoveka.

Legionarska bolest je atipična upala pluća, uzrokovana bakterijom. Leči se antibioticima.

Podeli:

0 Komentari

Možda vas zanima

Region

Stiže velika promena u bankama

S poslednjim danom juna ističe rok od godinu dana tokom kojeg su banke u Hrvatskoj sa svojim klijentima koji imaju prećutno prekoračenje na računima trebalo da ugovore novo, dopušteno prekoračenje u istom iznosu.

14:10

30.6.2024.

1 d

Podeli: