Aktuelno 1

18.06.2024.

17:31

Zaraza u Hrvatskoj izbila još u aprilu: "Leti se lakše širi"

KBC Zagreb je oko 17 sati održao konferenciju za novinare povodom izbijanja legionele u njihovoj bolnici.

Izvor: Jutarnji list, B92.net

Zaraza u Hrvatskoj izbila još u aprilu: "Leti se lakše širi"
Shutterstock/Axel_Kock

Podeli:

"Veoma je važno reći da u KBC-u Zagreb imamo veoma brzu i dobru dijagnostiku, tako da ništa ne može da prođe ispod detektora. Obavestili smo epidemiološku službu i preduzete su sve mere, odnosno program protiv legionele. Nema razloga za brigu. Želim da kažem da je legionela u svakoj vodi, a preventivne mere se preduzimaju u bolničkim sistemima. Temperatura vode se podiže nedeljno do temperature na kojoj se legionela ne može pojaviti. Infekcija je uvijek moguća i može se naći u svakoj bolnici", naglasila je Zrinka Bošnjak, specijalista medicinske mikrobiologije i parazitologije KBC-a Zagreb.

"Preduzeli smo sve mere da vidimo kako su se pacijenti zarazili i otkrili da se sve dešavalo preko vode. Reč je o teškim bolesnicima, u toku je pasterizacija celog sistema, iako to inače radimo. Legionela se nalazi svuda, a može se pojaviti i van bolnice. Letnji meseci su posebno opasni kada je voda toplija. U pulmologiji imamo povećan priliv pacijenata leti i inače. Mortalitet je između 5 i 10 odsto", rekao je Bošnjak.

"Imamo više pozitivnih u ovom periodu jer češće testiramo - što je bolja dijagnostika, više ćete naći. Neke respiratorne bolesti se leče bez testiranja. Legionela je svuda oko nas i zaista kažem da treba razmisliti o ovoj bakteriji i pustiti javnost da se senzibilizira. Trenutno vršimo pasterizaciju da bismo minimizirali infekciju. Još uvek nemamo informacije o uzroku smrti navedenih pacijenata. Zato se bavimo analitičkim radom, jer nam je u interesu da saznamo kako su se pacijenti zarazili. Inače, pio sam vodu sa česme u bolnici pre same štampe", ​​rekao je Bošnjak.

Podsetimo, situacija sa legionelom u KBC-u Zagreb počela je pre šest nedelja, a do sada su preminule tri osobe.

Možda vas zanima

Prema poslednjim informacijama, zaraženo je još šest osoba.

Svi umrli zaraženi imali su teške komorbiditete i oslabljen imunitet, a legionela im je drastično pogoršala stanje, navodi KBC Zagreb.

O svemu se, kako prenosi Poslovni dnevnik, oglasila i bolnica.

Krajem aprila ove godine legionela je izolovana iz aspirata respiratornog trakta kod imunokompromitovanog pacijenta koji je hospitalizovan zbog upale pluća i premešten na odeljenje intenzivne nege zbog pogoršanja opšteg stanja i respiratorne insuficijencije, intubiran i mehaničkom ventilacijom.

Pacijent je, nažalost, preminuo.

Odmah po dobijanju nalaza, obaviještena je nadležna epidemiološka služba Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo (HZJZ) s uputima za daljnje preventivne mjere. Potvrđeno je pravilno sprovođenje „programa protiv legionele“ od strane tehničke službe i predstavnika HEP-a, uz redovnu zamenu „aeratorskih“ mreža na slavinama.

Nakon toga, legionela je izolovana kod još pet pacijenata koji su hospitalizovani zbog pogoršanja osnovne bolesti (bolesnika od uznapredovale maligne bolesti, od kojih su, nažalost, dve osobe umrle).

Možda vas zanima

Ne može se sa sigurnošću tvrditi da je smrt pacijenta direktno povezana sa nalazom legionele.

Legionarska bolest je atipična pneumonija uzrokovana bakterijama. Leči se antibioticima, azitromicinom, kinolonima ili rifampicinom.

Epidemije ove bolesti su uglavnom povezane sa vodovodom u bolnicama, hotelima i javnim kupatilima ili bazenima. Generalno, nema prenosa bolesti sa čoveka na čoveka.

Podeli:

1 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajina "da", Srbija "ne"

Ukrajina i Moldavija, po ubrzanoj proceduri i preskačući uobičajeni vozni red, danas počinju pristupne pregovore sa Evropskom unijom.

8:05

25.6.2024.

1 d

Podeli: