Aktuelno 6

05.06.2024.

13:51

Evo koliko može trajati Novakov oporavak, jedna stvar ključna

Novak Đoković se povredio tokom meča protiv Fransiska Serundola na Rolan Garosu, kada mu je stradao meniskus desnog kolena, zbog čega nije mogao da nastavi učešće na tom Grend slemu.

Evo koliko može trajati Novakov oporavak, jedna stvar ključna
Profimedia/:CHRISTOPHE SAIDI/SIPA/2406041604

Podeli:

Srpski teniser se rano jutros podvrgao operaciji kolena, i očekuje se da pauzira minimun tri nedelje, čime se praktično oprašta od učešća na Vimbldonu.

Od oporavka zavisi da li će igrati na Olimpijskim igrama.

Kako doktor Vaso Kecojević za B92.net navodi, povrede meniskusa su relativno česte kod vrhunskih sportista zbog neverovatnih fizičkih naprezanja. Ipak, doktor tvrdi da ovo ne mora da znači da je Novakova karijera završena.

"Sama činjenica da je došlo do pucanje meniskusa ne mora da znači kraj karijere sportiste, postoje načini da se oštećeni deo otkloni ili ušije, zavisi od tipa povrede (setite se Federera, posle operacije meniskusa je igrao još par godina).", tvrdi doktor Kecojević.

Kada je u pitanju vreme oporavka, doktor ističe da postoji više faktora koji diktiraju sam oporavak.

"Mesta rupture meniskusa i izvedena operacija diktiraju i vreme oporavka, u ovom slučaju od tri nedelje do 4-5 meseci."

Mnogi su povredu Novaka Đokovića povezali sa njegovim godinama. Ipak, doktor Kecojević se ne bi složio sa tim.

"Verovatno je da su i dugogodišnja naprezanja doprinela ''zamoru materijala'', mada su ove povrede najčešće posledica mehaničke traume pri određenim naglim pokretima savijanja i uvrtanja kolena", ističe dr Vaso Kecojević.

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Novak Djokovic (@djokernole)

Šta je meniskus i koja je njegova uloga?

Meniskus je hrskavičasta struktura polumesečastog oblika, smeštena u zglobu kolena između natkolenice i potkolenice. U svakom kolenu postoje dva meniskusa – unutrašnji i spoljašnji meniskus.

Meniskus se ponaša kao apsorber, koji apsorbuje silu prenosa sa natkolenice na potkolenicu, a nije zanemarljiva ni njegova funkcija kao stabilizatora kolena.

Takođe, ima ulogu u podmazivanju zgloba, prenosu hranljivih materija u zglobu, kao i senzornu funkciju u propriocepciji. Dakle, meniskus je veoma bitan deo našeg tela, a povreda meniskusa je najčešća povreda kolena kao i najčešći uzrok hirurških intervencija na kolenu.

Osim sportista, i to najčešće onih koji se bave kontaktnim sportovima, ne postoje druge grupe sa povećanim rizikom od ove vrste povrede jer se ista praktično može desiti bilo kome, u bilo kom životnom dobu.

Najčešća je povreda unutrašnjeg meniskusa, koju je doživeo i Novak Đoković.

Uzrok povrede meniskusa može biti svaka aktivnost gde dolazi do naglog uvrtanja ili rotacije u kolenu, poput agresivnog okreta ili naglog zastoja a do pucanja nekada može dovesti i klečanje, duboko čučanje ili podizanje teškog tereta.

Podeli:

6 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Rusija: Uništeno; Kreće radijacija?

Jedna od stanica za kontrolu radijacije u Zaporoškoj oblasti, potpuno je uništena u granatiranju ukrajinskih oružanih snaga, saopštila je pres-služba Zaporoške nuklearne elektrane, koja je pod kontrolom Rusije.

11:12

26.6.2024.

1 d

Svet

Novi komandant je pobegao? "Kukavica"

Novi komandant združenih snaga Oružanih snaga Ukrajine Andrej Gnatov je pobegao iz Mariupolja 2022. pod maskom izbeglice, izjavio je Vladimir Rogov, zvaničnik iz Zaporoške oblasti.

8:00

26.6.2024.

1 d

Podeli: