Aktuelno 3

05.06.2024.

10:46

Utiču li antidepresivi na seksualni nagon?

Razni činioci, uključujući lekove za lečenje depresije, mogu uticati na ženin seksualni nagon.

Izvor: Večernji.hr

Utiču li antidepresivi na seksualni nagon?
El Nariz/Shutterstock

Podeli:

Depresija može učiniti da osoba izgubi interes za stvari ili aktivnosti koje je nekad volela da radi. U to spada i seks. Dok lekovi mogu da pomognu ljudima u borbi protiv depresije, jedna od nuspojava antidepresiva mogao bi biti nizak libido, tvrde lekari.

Antidepresivi se obično propisuju kada se nekome dijagnostifikuje depresija, anksiozni poremećaj, opsesivno-kompulzivni poremećaj (OCD) i posttraumatski stresni poremećaj (PTSP).

Takođe se mogu koristiti za lečenje hronične bolesti kao i poremećaja ishrane, navodi psihijatar Rahul Rai Kakar.

Poznato je da antidepresivi mogu da pomognu u regulisanju raspoloženja, ali takođe mogu da utiču i na seksualni život.

Depresija i antidepresivi mogu uzrokovati simptome poput suve vagine, kao i smanjenog seksualnog nagona, prema studiji objavljenoj u Journal of Clinical Medicine.

Drugo istraživanje, objavljeno u časopisu Drug Healthcare and Patient Safety, pokazalo je da antidepresivi mogu prouzrokovati seksualne probleme kao što su smanjena seksualna želja, smanjeno seksualno uzbuđenje, odgođeni ili smanjeni orgazam, a često i njegov izostanak.

"Žene mogu da primete smanjenje ili promene u seksualnoj želji, uzbuđenju ili orgazmu dok uzimaju antodepresive", kaže Kakkar.

Na ovo mogu uticati individualne razlike, određeni antidepresiv koji se uzima kao i drugi faktori kao što su celokupno mentalno zdravlje osobe i dinamika odnosa.

Podeli:

3 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Rusija: Uništeno; Kreće radijacija?

Jedna od stanica za kontrolu radijacije u Zaporoškoj oblasti, potpuno je uništena u granatiranju ukrajinskih oružanih snaga, saopštila je pres-služba Zaporoške nuklearne elektrane, koja je pod kontrolom Rusije.

11:12

26.6.2024.

1 d

Svet

Novi komandant je pobegao? "Kukavica"

Novi komandant združenih snaga Oružanih snaga Ukrajine Andrej Gnatov je pobegao iz Mariupolja 2022. pod maskom izbeglice, izjavio je Vladimir Rogov, zvaničnik iz Zaporoške oblasti.

8:00

26.6.2024.

1 d

Podeli: