Aktuelno 6

28.05.2024.

13:53

Zašto je opasna bakterija pronađena u šunki?

Vest da se povlači Z' dežele sendvič sa šunkom od 500 grama sa rokom upotrebe 31. maja 2024. godine, zbog utvrđene bakterije Listeria monocitogenes, uznemirila je danas javnost.

Izvor: B92.net

Zašto je opasna bakterija pronađena u šunki?
Giovanni Cancemi/Shutterstock

Podeli:

Kako je saopšteno u Državnom inspektoratu Hrvatske reč je o šunki slovenačkog proizvođača Celjske mesnine d.o.o., lot broj 1413100, a veletrgovac je METRO Cash & Carri d.o.o.

Povučen proizvod se odnosi isključivo na METRO Hrvatska prodavnice. METRO Cash&Carry Srbija nema u prodaji navedeni proizvod.

Bakterija Listeria monocitogenes izaziva zaraznu bolest listeriozu, koja može dovesti do prevremenog porođaja i pobačaja tokom trudnoće.

Šta je listerioza?

Listeria je gram pozitivna, slabo patogena bakterija. Prenosi se: kontaminiranom hranom, sisanjem, preko pupka i kongenitalno, aerogeno, hematofagnim insektima, preko oštećene sluznica usta, prenosi sajt stetoskop.info.

Listeria monocytogenes može dospeti u hranu preko zemljišta ili vode, a životinjski nosioci ove bakterije mogu biti izvor kontaminacije mesnih i mlečnih proizvoda. Zato se ova bakterija često može naći u velikom broju prehrambenih proizvoda, iako su oni propisno čuvani na niskim temperaturama.

Inkubacija kod listerioze iznosi od 7 do 30 dana. Ukoliko se bolest aktivira pre porođaja može završiti pobačajem, preranim porođajem mrtvog deteta ili smrću nedonešenog deteta. Ako infekcija usledi za vreme porođaja tada se manifestuje meningitisom 1 - 3 nedelje nakon porođaja. Meningitis se karakteriše napetošću fontanele, razdražljivošću, konvulzijama i komom.

Dijagnostikovanje je jako teško, a brzina lečenja zavisi upravo od toga koliko brzo dijagnostikujemo.

Savršeno rešenje bi bilo da izbegavamo sve vrste gotove hrane koja se zagreva pred upotrebu, nepasterizovano mleko i mlečne proizvode. Ukoliko i podgrevamo hranu, trebalo bi je dobro zagrejati, a povrće i voće uvek dobro oprati.

Podeli:

6 Komentari

Možda vas zanima

Region

Stiže velika promena u bankama

S poslednjim danom juna ističe rok od godinu dana tokom kojeg su banke u Hrvatskoj sa svojim klijentima koji imaju prećutno prekoračenje na računima trebalo da ugovore novo, dopušteno prekoračenje u istom iznosu.

14:10

30.6.2024.

1 d

Podeli: