Aktuelno 6

13.05.2024.

20:45

Bolest se širi i dalje, raste broj obolelih u Srbiji VIDEO

Prema podacima Instituta za javno zdravlje Srbije, ukupno је rеgistrоvаnо 88 slučаjеvа mоrbilа zаključnо sа 12.5.2024. gоdinе.

Izvor: B92.net

Bolest se širi i dalje, raste broj obolelih u Srbiji VIDEO
sfam_photo/Shutterstock

Podeli:

U poslednjih nekoliko dana epidemija morbila, odnosno malih boginja, prijavljena je u nekoliko gradova u Srbiji, tačnije u Nišu i Novom Pazaru a lokalna epidemija u naselju Padinska skela u Beogradu.

Da li smo u riziku od još većeg širenja?

Ivana Begović Lazarević, epidemiolog Gradskog zavoda za javno zdravlje, objašnjava šta možemo očekivati kao i čemu se možemo nadati u narednom periodu.

"Zaključno sa adanašnjim danom, na teritoriji Beograda, potvrđeno je obolevanje 60 osoba. Epidemija za Beograd je prijavljena 22. februara. Spomenuli ste malopre i proglašenje, a to su dva pojma, koja ljudi koji nisu iz struke često ne razlikuju. Kada se epidemija pproglašava, to je epidemija od većeg javnog značaja, i proglašenje epidemije radi ministar zdravlja na predlog Instituta "Batut". Kada govorimo o epidemiji u Srbiji, epidemiju je prijavio Beograd, Pančevo, mislim da je prijavio i Niš, a u svim ostalim gradovima, ukupno je 25 obolelih, prema poslednjim podacima koje smo dobili."

Doktorka ističe da ovaj broj jeste zabrinjavajući, kao i prvi slučaj kada se potvrdi.

"Mi smo prihvatili plan za eliminaciju boginja, jer je to potpuno ostvarljiv zadatak ako bismo dostigli obuhvat MMR vakcinom, od 95 odsto, što nažalost, od 2012. -2013. godine ne postižemo".

Izvor: prva

Kao što i sami znamo, imunizacija je i te kako bitna, upravo da se ne bi ponovila epidemija bolesti za koje se mislilo da su ostale u prošlosti.

U okviru studije procene imuniteta stanovništva, Institut "Torlak" poziva građane da besplatno provere svoj vakcinalni i imunološki status na devet različitih virusa.

Kada počinje testiranje i na koji način se sugrađani mogu prijaviti?

Testiranje je počelo, a sve potrebne informacija mogu se naći na sajtu "Torlak", na kojem se može pronaći link koji vodi do prijave.

Doktorka Jelena Protić, rukovodilac službe za laboratorisjku dojagnostiku, objašnjava kako se prijaviti za samo testiranje.

"Preko našeg sajta postoji link preko kojeg svi zainteresovani učesnici, svih starosnih grupa, mogu da izvrše registraciju popunjavanjem jednog kratkog upitnika u kome ostavljaju osnovne informacije, a tu i biraju lokacije, tj. jednu od 14 lokacija na teritoriji grada Beograda, gde može da se izvrši testiranje. Nakon toga, na njihovu mejl adresu stiže potvrda da su regostrovani."

Svoj vakcinalni i imunološki status možete proveriti na sledeće viruse:

  • Morbile
  • Rubeole
  • Zauške
  • Koronavirus
  • Hepatitise A, B, C, D i E

Izvor: prva


 

Podeli:

6 Komentari

Možda vas zanima

Region

Totalni preokret: Sneg

Hrvatski Državni hidrometeorološki zavod objavio da ovog vikenda sledi oproštaj od paklenog leta i da u tu zemlju stiže ozbiljno zahlađenje.

11:30

6.9.2024.

1 d

Podeli: