Tehnopolis

Nedelja, 03.09.2023.

12:15

Maskov X prikuplja biometrijske i druge podatke, evo u koju svrhu

X, društvena mreža Ilona Maska ranije poznata kao Twitter, proširio je raspon podataka koje prikuplja od svojih korisnika na biometrijske podatke, nivo obrazovanja i radno iskustvo.

Izvor: index.hr

Maskov X prikuplja biometrijske i druge podatke, evo u koju svrhu
Foto: Ascannio / Shutterstock.c

Vrsta informacija koje će se prikupljati i način na koji bi mogle biti korišćene privukli su pažnju osoba koje prate tehnologiju.

"Informacije koje prikupljamo možemo da koristimo kako bismo obučavali naše modele mašinskog učenja ili veštačke inteligencije za svrhe navedene u ovoj politici korišćenja", kompanija je nedavno dodala svojoj politici o privatnosti na internetu.

U koje svrhe?

Međutim, nije u potpunosti jasno šta su te svrhe, osim autentifikacije i funkcionisanja usluga, a X-ovoj definiciji biometrijskih podataka nedostaju pojedinosti.

Na primer, američko ministarstvo odbrane biometrijske podatke definiše kao "jedinstvene fizičke karakteristike poput otisaka prstiju, koje mogu da se koriste za automatsko prepoznavanje".

X takođe namerava da beleži podatke o nivou obrazovanja svojih korisnika i njihovom radnom iskustvu. Ti podaci će, prema X-u, biti korišćeni za predlaganje radnih mesta. Promena prakse započeće krajem septembra. Mask: Samo javni podaci, ništa lično

Mask, koji je također vlasnik kompanije za električne automobile Tesla i svemirske kompanije SpaceX, u julu je najavio otvaranje nove kompanije xAI, "radi razumevanja realnosti".

Međutim, pre nekoliko meseci je zajedno s ostalim vodećim tehnološkim pionirima potpisao otvoreno pismo u kojem se poziva na stopiranje razvoja veštačke inteligencije pre nego što tehnologija ne bude mogla da se bolje razume.

Mask je u četvrtak objavio poruku na X-u za koju izgleda da joj je cilj da umiri korisnike zabrinute zbog lične privatnosti.

"Samo javni podaci, ne privatne poruke ili bilo šta lično", napisao je.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 9

Pogledaj komentare

9 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: