Tehnopolis

Četvrtak, 02.07.2009.

17:24

Energy Star 5.0 specifikacija

Izborom Energy Star sertifikovanih uređaja uštedećete novac putem manjih iznosa na računu za potrošenu električnu energiju a pri tome utičete automatski i na smanjeni nivo zagađenja okruženja u kome živimo.

Izvor: Bozza Bench

Izvor: B92

Default images

Energy Star program je jedan od najpoznatijih standarda koji pomaže korisnicima da se odluče za proizvode sa manjom i efikasnijom potrošnjom energije. Prvi put je objavljen u SAD-u 1992 godine a od tada su ga usvojile i druge zemlje poput: Australije, Kanade, Japana, Taiwana i naravno zemlje Evropske unije. Trenutno važeći, Energy Star 4.0 standard stupio je „na snagu“ tokom 2007. godine i pre svega se ističe svojim „80 Plus“ zahtevom po pitanju efikasnosti iskorišćenja električne energije.

Efikasnost iskorišćenja energije se, pre svega, odnosi na napajanja u računaru i meri se količinom energije koju napajanje isporučuje uređajima unutar računara i količinom energije koju napajanje potroši kako bi isporučilo adekvatnu količinu energije. Konkretno, napajanje koje isporučuje uređajima 500W električne energije i pri tome troši 1000W struje, poseduje efikasnost od 50%. Ostatak energije odlazi na toplotu koja se gubi u okruženju.

Najgora stvar je da rast temperature okruženja koja je posledica smanjene efikasnosti uređaja zahteva hlađenje, te klima uređaji troše još veću količinu energije kako bi ostvarili normalni radni ambijent tako da imamo lančani efekat utroška sve veće količine električne energije. Da bi se sprečila takva situacija Energy Star 4.0 standard zahteva efikasnost napajnja od 80%, što će reći da napajanje koje treba da isporuči 500W energije troši svega 625W struje. Evidentan je pozitivni efekat ovako strogih zahteva i to je suština „80 PLUS“ programa.

Većina jedinica za napajanje je najjefikasnija između 25-50% opterećenja od maksimalno deklarisane snage. Napajanja su daleko manje efikasna u situacijama malog opterećenja i maksimalno deklarisanog scenarija opterećenja. Zbog toga uređaji koji nose „80 PLUS“ nalepnicu moraju da ispoštuju zahtev efikasnosti od 80% pri opterećenju od 20%, 50% i 100% maksimalno deklarisane snage uređaja. Pre uvođenja ovog standarda prosečna efikasnost „power supply“ jedinica se kretala između 50% i 70% iskorišćenja utrošene energije.

Još rigorozniji standardi

Proizvođači poput Cooler Master kompanije su predstavile proizvode sa 80 Plus Silver specifikacijom dok je nadaleko čuvena po kvalitetnim napajanjima, kompanija OCZ predstavila 80 Plus Gold proizvode iz „Z serije“ napajanja. Početkom 2009 godine na snagu je stupio Energy Star 5.0 program koji zahteva ispunjenje minimalno 80 Plus Bronze standarda kako bi uređaj dobio ovu specifikaciju.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Evropa na nogama: "MMF u Rusiji nema šta da traži"

Finska ministarka finansija Rika Pura saopštila je da se Finska pridružila protestu zemalja koje žele da ospore planove Međunarodnog monetarnog fonda da nastavi ekonomske konsultacije sa Ruskom Federacijom po prvi put od početka rata u Ukrajini.

8:09

15.9.2024.

1 d

Podeli: