Nakon prekida saradnje iz Huaweija poručuju: "Nastavljamo po starom"

Google će, kako saznaje Rojters, prekinuti saradnju sa kineskom kompanijom Huawei usled mera koje su Sjedinjene Države preduzele protiv Kine.

Tehnopolis

Izvor: B92

Nedelja, 19.05.2019.

23:49

Nakon prekida saradnje iz Huaweija poručuju:
Foto: Kevin Frayer/Getty Images

Google će morati da obustavi sve poslove s kompanijom Huawei koji se tiču transfera hardvera, softvera ili servisa. Ove mere ne tiču se softvera otvorenog koda koji razvija Google i koji bi Huawei mogao koristiti, a najbolji primer toga je AOSP (Android Open Source Project), otvorena verzija Androida koja je dostupna kao slobodni softver.

Huaweijevi uređaji će odmah ostati bez updatea i novih verzija softvera od Googlea, uključujući aplikacije i updateove koje Google pruža za Android. Novi uređaji koje bi Huawei mogao da plasira na tržišta van Kine (u kojoj gorepomenutu otvorenu verziju Androida koristi bez Googleovih servisa i softvera), neće imati pristup Googleovim uslugama i softveru, uključujući Google Play Store, YouTube, Gmail, Google Drive, Chrome.

Iz Huaweia je stiglo zvanično saopštenje u kojem se navodi da je Huawei znatno doprineo rastu i razvoju Android sistema širom sveta.

"Kao jedan od ključnih globalnih partnera Androida, blisko smo sarađivali sa njihovom platformom otvorenog koda kako bismo razvili ekosistem koji bi koristio i korisnicima i industriji. Huawei će nastaviti da vrši postprodajne usluge i sigurnosna ažuriranja na svim postojećim Huawei i Honor pametnim telefonima i tablet računarima koji su prodati ili se još uvek nalaze na zalihama na globalnom nivou", navode iz ove kineske kompanije.

"Nastavićemo sa izgradnjom sigurnog i održivog softverskog ekosistema, kako bi pružili najbolje iskustvo za sve korisnike širom sveta." "Huawei će moći da koristi samo javno dostupne verzije Androida i neće imati pristup Googleovim servisima i aplikacijama", rekao je izvor za Reuters, a objavljeno je i da se detalji još uvek dogovaraju u Googleu.

Reuters javlja i da je juče portparol Googlea objavio da će trenutni korisnici Huawei pametnih telefona s Google aplikacijama moći i dalje da koriste te aplikacije, kao i da skidaju nova ažuriranja za te aplikacije.

"Razmatramo implikacije ove odluke", dodao je portparol.

"Za korisnike naših usluga, Google Play i zaštite iz Google Play Protecta te usluge će i dalje funkcionisati na Huawei uređajima", rekao je portparol bez otkrivanja detalja.

Ovaj prekid saradnje bi mogao znatno da našteti poslovanju Huaweia koji će izgubiti pristup ažuriranjima. Kompanija HiSilicon koja proizvodi čipove izjavila je da je dugo bila spremna na ovaj udarac, dok je kompanija Huawei ranije naglasila da je već šest godina spremna za bilo kakve zabrane. Honor, podbrend Huaweija, je 21. maja u Londonu trebalo da predstavi Honor 20, ali sada nije jasno šta će se dogoditi.

Kineski gigant je ranije ove sedmice saopštio da je "protiv odluke koju je donela Kancelarija za industriju i sigurnost Ministarstva trgovine SAD-a. Ovaj potez mogao bi da natera Huawei da na svojim novim Android uređajima Googlevu prodavnicu aplikacija zameni svojom, no kako će se situacija razvijati u ovom momentu je teško prognozirati. Očekuju se zvanična saopštenja obe kompanije.

Međutim, kako prenosi "Sputnjik", iz kineske kompanije tvrde da će nastaviti po starom. "Nastavljamo da servisiramo svoje uređaje na Android sistemu", saopšteno je iz Huawei-a.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

178 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: