Testovi 1

23.09.2024.

12:02

TEST: Honor Magic V3: Tanak, a moćan sklopivi telefon

Honor Magic V3 je telefon kojim kineski brend diže igru na viši nivo. Koristili smo ga desetak dana, i ovo su naši utisci.

Autor: Jovan Đurić

Jovan Đurić
TEST: Honor Magic V3: Tanak, a moćan sklopivi telefon
B92/Jovan Đurić

Podeli:

U pitanju je najtanji sklopivi telefon koji se trenutno može naći na tržištu, što nije nimalo zanemarljivo kada se uzmu u obzir ranije boljke sklopivih telefona, a naročito veličina, što je mnoge odbijalo od ove klase.

Dizajn

Honor Magic V3 rasklopljen "debeo" je samo 4.4 mm, a zaklopljen kao i bilo koji drugi klasični telefon - 9.3 mm.

Uz ovo, samo malo je teži od klasičnog telefona (ima oko 230 grama). Ukoliko ga koristite zaklopljenog, uopšte nemate osećaj da je u pitanju sklopivi uređaj - osećaj je sasvim prirodan, pa ovde dajemo visoku ocenu za ergonomičnost telefona.

Na spoljnom ekranu, kao i na unutrašnjem, nalazi se otvor za selfi kameru, dok je za stereo zvuk zadužen sistem zvučnika koji su smešteni po jedan i gore i dole.

Kada se Magic V3 rasklopi, što i jeste njegova najbolja odlika, nudi LTPO OLED ekran dijagonale 7.92 inča (spoljni ekran je dijagonale 6.43 inča). Uz osvežavanje od 120 Hz, sve ide tečno, baš kako biste i očekivali.

Ono što nam se dosta svidelo, takođe, jeste način na koji je Honor rešio čuveni "problem šarki". 

Sklopivi telefoni relativno su nova pojava u svetu tehnologije, i nesumnjivo će svake godine napredovati još više. To je ovim modelom dokazao i Honor, jer kada je Magic V3 otvoren, gotovo da se ni ne primećuje ništa između dva ekrana.

Sa donje strane ima dovoljno mesta za dve nano SIM kartice, dok je sa strane Power dugme koje istovremeno služi i kao čitač otiska prsta. Tu je i USB-C ulaz koji se koristi i za punjač, i za slušalice.

Pozadina je od veganske kože ili mat stakla (ovo je bio slučaj kod nas), a kamere su smeštene u osmougaonu "kućicu", gde je i lampa.

Displej

Kao što smo već pomenuli, ekrani su tipa LTPO OLED, kako spolja, tako i unutra. 
Postignut je napredak u odnosu na prethodni model Magic V2 jer su i jedan i drugi ekran znatno svetliji - spoljni do 5.000 nita, a unutrašnji do solidnih 1.800 nita.

Spoljni ekran je formata 20:9, i kao što smo već rekli, dijagonale 6.43 inča, što znači da možete sasvim opušteno da ga koristite za obavljanje većine svakodnevnih zadataka - dopisivanje i slično.

Kada vam zatreba multitasking, otvorite telefon i magija počinje - Honorov MagicOS uveo je čitav niz veoma korisnih funkcija koje vam pomažu da budete što efikasniji.

Ovo podrazumeva mnoštvo načina na koje možete da otvarate više aplikacija odjednom, koripćenje "plutajućih prozora" i još mnogo toga.

Zanimljiva funkcija jeste AI Defocus Display. U pitanju je tehnologija pogonjena veštačkom inteligencijom koja služi da vam učini gledanje u ekran prijatnijim iskustvom, odnosno da ukloni nešto što se zove "trenutna kratkovidost". Verujte nam - ni ne znate da je imate dok ne uključite ovu funkciju.

Kamere

Još jedna stvar sa kojom sklopivi telefoni često imaju problema u odnosu na "klasične" flegšip konkurente jesu kamere. Međutim, ne i Magic V3.

Na oba ekrana nalazi se po jedna selfi kamera rezolucije 20MP, ali je moguće da napravite i selfi koristeći  moćan sistem kamera sa zadnje strane.

Osmougaona kućica krije tri snažne kamere - glavna je 50MP, ali ima OIS i prilagođava se snimanju u tamnim uslovima zahvaljujući širokom otvoru blende. Tu su i telefoto kamera koja ima 3.5x optički zum, kao i treća 40MP ultra-wide kamera koja ima autofokus.

Honor je ovde primenio veštačku inteligenciju kako bi doneo korisnicma par korisnih trikova.

Na primer, tu je Honor AI Motion Sensing, funkcija zahvaljujući kojoj kamera prepoznaje pokrete i automatski "zamrzava" osobu koja se kreće. 

Takođe, za one koji vole da fotografišu portrete, Honor i Harcourt su napravili takvo partnerstvo da su portretne fotke, uz tri režima između kojih je moguće birati, prosto "oduvale" konkurenciju.

Softver + Hardver

Na softver nemamo nikakvih većih zamerki - Android 14 presvučen je MagicOS 8.0 operativnim sistemom, što znači da od Honora dobijate sve ono na šta ste navikli, plus dodatne opcije koje su prilagođene sklopivom telefonu.

Magic Capsule i Magic Portal ponovo odrađuju svoj deo posla fantastično, a najviše nam se svidela fluidnost koju ovaj operativni sistem pruža pri korišćenju - gotovo bez ikakvog "štucanja".

Pretpostavljamo da će, oni koji se odluče za sklopivi telefon, otvoreni ekran koristiti za multitasking i otvaranje više aplikacija istovremeno. Upravo zbog toga ističemo fluidnost pri radu, jer i najbolji telefoni umeju da podbace u ovim uslovima - ali ne i Magic V3.

Za ovo bi, verovatno, korisnici najviše trebalo da zahvale "srcu i duši" Magic V3 telefona - osmojegarznom procesoru Snapdragon 8 Gen3, izrađenom u 4nm tehnici. 

B92/Jovan Đurić

Što se tiče unutrašnje memorije, u obzir dolaze sledeće kombinacije: 12GB/256GB, 16GB/512GB, i 16GB/1TB. S obzirom na to da čak i "najslabiji" predstavnik ove porodice ima 12GB RAM, ne bi trebalo da bude problema pri korišćenju.

S obzirom na to da je telefon ovako tanak, iznenađuje činjenica da se u njemu nalazi baterija kapaciteta 5.150 mAh. Ipak, ona je dovoljna za jedan dan intentzivnog korišćenja, a podržano je i brzo punjenje (66W sa kablom i 50W bežično).

Zaključak

Honor Magic V3 je najnoviji dodatak Honor porodici sklopivih telefona, i može se reći da je u pitanju veoma dobrodošao dodatak tržištu.

Moramo biti iskreni i u ovom delu, i reći da potencijalni minus jeste ono što važi kako za ovaj, tako i za sve ostale sklopive telefone, a to je pitanje na koje i dalje niko nema definitivan odgovor: Da li vam treba sklopivi telefon koji košta oko 2.000 evra?

Ako je odgovor potvrdan, teško da ćete danas naći boljeg all-roundera nego što je Magic V3. 

S obzirom na to da je u pitanju najtanji sklopivi telefon koji se trenutno može naći, ovo bi svakako trebalo da bude prvi izbor za sve one kojima je dizajn važna stavka pri kupovini telefona.

Kamere, kao i softverska rešenja koja je Honor ovde primenio daju vam istu onu lagodnost koju imate kada koristite i "klasičan" telefon - poznato okruženje bez mnogo kompromisa, uz AI trikove koje 2024. godina neminovno donosi.

Podeli:

1 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: