Testovi 0

28.06.2024.

18:00

Test: ROG Zephyrus G16 2024 – perfektan gejming laptop

Na testu smo imali odličan laptop za kreatore sadržaja i gejmere, a deo je uspešne ROG Zephyrus linije.

Izvor: B92

Test: ROG Zephyrus G16 2024 – perfektan gejming laptop
B92.net

Podeli:

ROG brend je uvek dovođen u vezu sa gejmingom, bilo da je u pitanju smeo dizajn koji implementira ili izuzetne performanse koje donose njegovi proizvodi. Sve ovo odlike su i novog ROG Zephyrus G16 (GU605M) laptopa, ali sa nekoliko interesantnih rešenja koja korisničko iskustvo podižu na viši nivo.

Prošlogodišnji ROG Zephyrus G16 je bio izuzetno upadljiv, sa svojim LED svetlima i dizajnom usmerenim ka ekstremnom gejmingu. Model za 2024. godinu – ROG Zephyrus G16 (GU605M) – je značajno elegantniji, a iako se i dalje radi o gejming mašini, ova verzija je svedenija i manje upadljiva. U pitanju je elegantan i moćan laptop, koji je istovremeno neupadljivo tanak.

Skladno aluminijumsko kućište, prostran touchpad, odličan ekran i izuzetne performanse – samo su neke od karakteristika ovog odličnog uređaja.

B92.net

Dizajn i displej

ROG Zephyrus G16 (GU605M) je dostupan u Eclipse Grey i Platinum White varijantama. Mi smo na testu imali Platinum White model. Radi se o laptopu koji ima težinu od 1,85 kg i debljinu od 1,62 cm (za osnovni model), sa prostranim 16-inčnim ekranom i specifikacijama koje mogu da pokrenu sve – pogodne su i za kreatore sadržaja i za gejmere.

Pomenuli smo da je težina laptopa ispod 2kg, a Asus je definitivno razmišljao o portabilnosti uređaja jer uz laptop isporučuje 240W punjač. Baterija ROG Zephyrus G16 laptopa ima kapacitet od 90Wh, što je dovoljno za celodnevni rad uz neke lakše aktivnosti i sa uključenim opcijama koje štede bateriju. Baterija traje iznenađujuće dugo za jedan gejmerski laptop. Lepa stvar je što se baterija do 50% puni za samo 30 minuta.

Na kućištu laptopa, sada se nalazi jedna dijagonalna LED traka, koja može da se kontroliše iz Armoury Crate-a i menja Anime Matrix funkciju koja je krasila Zephyrus modele od 2020. godine. S prednje strane je tastatura, koja je zadržala RGB dizajn. Značajnu nadogradnju je dobio touchpad, koji je sada za 27% prostraniji i širi se na gornju i donju ivicu odmorišta za dlanove. Touchpad ima glatku, staklenu površinu koja poboljšava udobnost navigacije.

Na polju ekrana, laptop koristi odlični 16-inčni OLED displej, sa 2.5K (2560 x 1600p) rezolucijom, stopom osvežavanja od 240Hz, NVIDIA G-Sync podrškom, 500 nita osvetljenjem, Pantone validacijom i 100% DCI-P3 gamutom boja.

Zephyrus G16 OLED displej nudi odziv od 0,2 milisekunde, što je 50 puta brže od LCD displeja na klasičnim laptopovima. Ovo omogućava brži i fluidniji prikaz akcionih sekvenci, igranje i rad bez lagovanja.

B92.net

Hardver, performanse i hlađenje

Asus je značajnu izmenu načinio u oblasti šarki, pa se vreo vazduh iz laptopa sada ne sprovodi isključivo iz dela ispod ekrana. Zbog toga baza ekrana više ne zagreva displej tokom dugih gejming sesija. Topao vazduh se sada izbacuje i preko donje strane laptopa, kroz otvore za ventilaciju.

Zvučnici sada zauzimaju mnogo više mesta sa obe strane tastature. Na ovom polju je primetna nadogradnja, pa imamo četiri 2W vufera i dva 2W tvitera, a sve je podržano Dolby Atmos tehnologijom. Zvuk je poboljšan a laptop može bolje da reprodukuje zvuke niske frekvencije iliti bas. Poboljšanje je dobila i veb kamera, koja sada ima rezoluciju od 1080p, naspram 720p sa prethodnog Zephyrus G16 modela.

ROG Zephyrus G16 2024 će biti odličan alat za video konferencije, zahvaljujući i mikrofonima sa modom snimanja koji korisnika izoluje od zvukova sa strane, kao i naprednom mogućnošću utišavanja pozadinske buke.

Kada su u pitanju opcije konekcije, Zephyrus G16 nudi odličan izbor portova. S leve strane se nalazi port za punjenje, Thunderbolt 4 port i DisplayPort 2.1 za direktno povezivanje na integrisani GPU i 100W PD 3.0 port. Tu su i po jedan USB 3.2 Gen2 Type-A, HDMI 2.1 FRL i Audio combo priključak.

S desne strane se nalazi USB 3.2 Gen2 Type-C port, DisplayPort 1.4 povezan na Nvidia GPU i sa podrškom za 100W punjenje. Tu je i USB 3.2 Gen2 Type-A port, kao i 1 x SD Card (UHS-II) slot.

B92.net

Kada su u pitanju tehničke specifikacije, Asus je u laptop debljine svega oko 15 milimetara uspeo da implementira impresivan hardver.

ROG Zephyrus G16 stiže sa procesorom do Intel Core Ultra 9 185H modela. Procesor krasi 16 jezgara i 22 threada, uz 5.1GHz Boost radni takt i ima izuzetnu efikasnost. Uz vrhunski procesor uvek ide i vrhunska memorija, a ovde je to do 32GB LPDDR5X 7467MHz RAM-a. U laptopu sa našeg testa našao se upravo pomenuti procesor i 32GB RAM-a. Za skladišne uređaje, dostupna su dva PCIE 4.0 SSD M.2 2280 slota, a u laptop je već ugrađen 2TB Gen 4x4 SSD.

Kada su u pitanju grafičke karte, u zavisnosti od konfiguracije laptopa koji su u ponudi, dostupni GPU-ovi su od Nvidia RTX 4050 do RTX 4090 sa 16GB VRAM-a.

Pred kraj, nikako ne smemo zaboraviti da pomenemo i AI funkcije, koje su trenutno izuzetno popularna karakteristika na različitim uređajima, a takođe su deo Zephyrus G16 laptopa. Intelova Meteor Lake familija procesora poseduje Neural Processing Unit (NPU), čija je uloga da obrađuje AI operacije na mnogo bržem nivou nego što bi to učinio klasičan CPU.

Ovo doprinosi poboljšanjima u brzini i efikasnosti rada za različite programe i aplikacije koje koriste velike jezičke AI modele (LLM) za obradu velike količine podataka. Broj programa i aplikacija, koji podržavaju NPU-ove u laptopovima je u velikom porastu. Među njima su Adobe Lightroom i Adobe Premiere Pro alati koji sada brže obrađuju fotografije i video; Microsoft Teams, Zoom i drugi servisi za striming koji troše manje resursa baterije i nude kvalitetniji prikaz videa.

B92.net

Zaključak

ROG Zephyrus G16 (GU605M) je izuzetan laptop, sa elegantnim dizajnom i izradom, odličnim OLED ekranom i vrhunskim hardverom koji je smešten u tanko kućište. Sve ovo jasno izdvaja Zephyrus G16 2024 od konkurencije na tržištu.

Laptop je stvoren za kreatore i poslovno okruženje, a iako ne izgleda kao klasičan gejming laptop raspolaže snagom i hardverom i funkcijama koji će vas mamiti da isprobate svoje omiljene igre na njemu.

Zephyrus G16 2024 predstavlja lepo zaokruženu priču, sa značajnim poboljšanjima u odnosu na prošlogodišnji model, a detaljnije informacije, cene svih modela i gde su dostupni za kupovinu, možete naći na ovom linku.


Autor: Bratislav Jovanović

Laptop na test ustupio Asus

Podeli:

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

"Zbogom Rusijo"

Nemačka je u petak, u Štadeu kod Hamburga, počela izgradnju prvog od tri planirana kopnena terminala za prijem tečnog prirodnog gasa.

16:00

29.6.2024.

1 d

Svet

Udar na Ruse: Uništen S-500?

Ukrajinske snage su možda pogodile najnoviji ruski sistem protivvazdušne odbrane S-500 koristeći rakete ATACMS koje su isporučile SAD, izvestio je ukrajinski novinar.

9:12

29.6.2024.

1 d

Podeli: