Računari 0

30.09.2024.

14:15

Microsoft vratio svoju najkontroverzniju AI funkciju

Jedna od omraženih funkcija vraća se u novom ruhu, a sada je dizajnirana sa boljim opcijama bezbednosti i privatnosti.

Izvor: B92

Microsoft vratio svoju najkontroverzniju AI funkciju
Profimedia

Podeli:

Microsoft Recall, alatka za pretraživanje koja koristi veštačku inteligenciju a koriste je Copilot+ računari, veoma brzo je stopirana kada su korismnici primetili šta je radila i kako je radila.

Da podsetimo, Recall je promovisan kao jedna od velikih AI funkcija za Copilot+. Mogla je da konstantno kreira skrinšotove sa PC uređaja, indeksira ih i potom koristi generativni AI kako bi fotografije pretvorila u bazu podataka koja može da se pretražuje u okviru PC istorije.

Međutim, rani testovi Recalla su pokazali da ti skrinšotovi nisu imali enkripciju, odnosno nisu bili šifrovani, već bi sadržali osetljiv materijal poput bankarskih informacija, a sama baza podataka je bila san snova za hakere.

Recall se sada vraća, a u objavi Microsoft kaže da je nova verzija dizajnirana sa poboljšanjima u segmentu bezbednosti i privatnosti. Obezbeđeni su ključni principi, kao što je obezbeđivanje da su osetljivi podaci uvek šifrovani, kao i da drugi korisnici ne mogu da pristupe ključevima za enkripciju.

Funkcija je sada takođe opciona, tako da neće biti omogućena podrazumevano i može u potpunosti da se ukloni iz Windowsa.

Podeli:

0 Komentari

Možda vas zanima

Društvo

Pao sneg: Nevreme ide ka Srbiji

Prethodnih dana snažan ciklon sa zapada Evrope premeštao se preko severa kontinenta, dalje na istok, a u sklopu njega i veoma izražen hladni front.

19:35

29.9.2024.

21 h

Podeli: