Računari 7

14.09.2024.

19:50

Nema više, nestalo...

Dok se nastavlja problem sa stabilnošću Intel procesora, pojedini distributeri zamenskih čipova ostaju bez zaliha.

Izvor: B92

Nema više, nestalo...
Adnan Ahmad Ali / Shutterstock.com

Podeli:

Intelovi klijenti se već neko vreme suočavaju sa problemima u vezi sa stabilnošču 13. i 14. generacije procesora. To je izazvalo seriju problema, od zastoja kadrova i problema sa performansama u igrama do crnih ekrana i padaova sistema.

Iako je Intel objavio ažurirani mikrokod dizajniran da reši probleme, mnogi kupci su otkrili da su čipovi već previše degradirani.

Intel je obećao da će ponuditi obeštećenje kupcima čiji su čipovi oštećeni, ali čak je i ovo naišlo na prepreku. Neki distributeri, kao što je Synnex u Hong Kongu, jednostavno su ostali bez zamenskih Core i9 14900K CPU-ova.

Synnex umesto toga nudi povraćaj novca za oštećene čipove 14. generacije koji ne mogu da se zamene. Kupci koji su pogođeni problemom mogu da dobiju 4.200 hongkonških dolara umesto zamenskog čipa. Ovo iznosi otprilike 538 dolara, što je nešto manje od maloprodajne cene za Core i9 14900K.

Prema sajtu WCCFTech, jedan kupac je bio primoran da prihvati povraćaj novca nakon što su pokušaji da se pronađe zamena trajali više od mesec dana. Ovaj korisnik je sada odlučio da pređe na AMD-bazirani sistem, koristeći Rizen 9 9950Ks procesor na AM5 platformi.

Taj kupac nije jedini koji je primoran da promeni dobavljača hardvera. Neki izveštaji su pokazali i do 50% stope otkaza za neke CPU-ove 13. i 14. generacije. Mnogi od ovih procesora su trajno oštećeni zbog problema sa preopterećenim naponom, koji je Intel nazvao "Vmin Stability".

Korisnicima koji planiraju da sklope novu PC konfiguraciju najbolje rešenje će biti da koriste AMD hardver ili da čekaju dok Intel ne objavi svoje Arrow Lake S procesore. Nažalost, ovo čekanje će biti duže nego što se očekivalo, pošto je lansiranje Arrow Lake-a pomereno za 24. oktobar 2024.

Podeli:

7 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: