Računari 6

12.08.2024.

14:15

Ako koristite ove zastarele procesore, izloženi ste riziku

Kompanija AMD je počela da objavljuje ažuriranje za svoje svežije procesore.

Izvor: Tom's Hardware

Ako koristite ove zastarele procesore, izloženi ste riziku
Petr Svoboda / Shutterstock.com

Podeli:

AMD je počeo da isporučuje ažuriranje sa zakrpom za neke (ali ne sve) čipove koji su pogođeni nedavno otkrivenim Sinkclose bezbednosnim propustom.

Ranjivost su primetili bezbednosni istraživači kompanije IOActive, a tvrdi se da utiče na većinu AMD procesora sve do 2006. godine.

Iako je AMD-ov tim za bezbednost radio na tome da zakrpi neke od ovih sistema, sajt Tom's Hardware izveštava da Ryzen 1000, 2000 i 3000 serije, kao i Threadripper 1000 i 2000 procesori neće dobiti ta ažuriranja.

Kompanija je pomenutom sajtu rekla da su pomenuti procesori među zastarelim modelima koji nisu deo planirane softverske podrške. Noviji modeli procesora, kao i svi AMD-ovi ugrađeni procesori su već dobili ili će dobiti zakrpu. 

Sinkclose bezbednosni propust se smatra većim rizikom za vlade ili neke druge veće organizacije u odnosu na prosečmne korisnike.

Ipak, bezbednosni istraživači upozoravaju da ukolikos e ranjivost iskoristi do može da dovede do katastrofe, a hakerima bi bilo omogućeno da pokreću kod na čipovima koje uobičajeno štiti System Management Mode.

Podeli:

6 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: