Računari 0

05.08.2024.

8:45

Nvidia, đe ba zapelo?

Industrija veštačke inteligencije suočena je s kašnjenjem proizvodnje novih Nvidia AI čipova. Mnogi se plaše da se balon super brzog razvoja lagano izduvava.

Izvor: Bug

Nvidia, đe ba zapelo?
Bartholomew Chekube / Shutterstock.com

Podeli:

Vodeći proizvođač čipova za veštačku inteligenciju, Nvidia, odložio je proizvodnju svoje najnovije serije Blackwell B200 AI čipova. Vest o kašnjenju dolazi samo nekoliko meseci nakon što je Nvidia najavila Blackwell arhitekturu koja je trebalo da bude nastavak Nvidijinog dominantnog položaja na tržištu AI čipova u vreme kada konkurenti poput AMD-a razvijaju sopstvene alternative.

Prema ekskluzivnom izveštaju sajta The Information, koji su preneli mnogi drugi portali, kompanija je obavestila Microsoft i bar još jednog klijenta o kašnjenju od najmanje tri meseca. B200 čipovi trebalo je da naslede izuzetno popularne i teško dostupne H100 čipove koji trenutno pokreću velik deo AI infrastrukture u oblaku. Uzrok kašnjenja je projektni nedostatak otkriven neobično kasno u proizvodnom procesu, što je mrlja na inače zvezdanom statusu Nvidia-e i njenim tehnološkim mogućnostima. Mnogi zbijaju šale kako se Nvidia "spotakla" i od Blackwella stvorila Backwella.

AI industriju načeo Wall Street

Ovo kašnjenje moglo bi značajno da utiče na zamah u kom su se našle sve velike tehnološke kompanije. Podstajnute ogromnim investicijama, tek se otkrivaju pukotine, posebno one načete s Wall Streeta i potvrđene padom deonica u poslednjih nekoliko dana. The Information navodi da su Microsoft, Google i Meta naručili ove čipove u vrednosti "desetina milijardi dolara". Maskova postrojenja govore da su im potrebne desetine hiljada. Sve ove i druge kompanije planirale su da koriste nove čipove za razvoj sledeće generacije velikih jezičkih modela i unapređenje svojih AI mogućnosti.

Nvidia pod istragom zbog monopola

Ovo kašnjenje dešava se u izazovnom trenutku za Nvidiu. Kompanija je već pod istragom Ministarstva pravosuđa SAD-a zbog dva antimonopolska postupka u vezi sa dominacijom na tržištu. Dodatno, kašnjenje bi moglo da utiče na cenu deonica i projekciju prihoda Nvidie, s obzirom na velika očekivanja za Blackwell seriju čipova.

Portparol Nvidia-e, Džon Rico, izjavio je za The Verge da kompanija očekuje povećanje proizvodnje u drugoj polovini godine, ali nije komentarisao glasine.

Podeli:

Tagovi

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Oboreni borbeni avioni

Vazdušno-kosmičke snage Rusije oborile su dva ukrajinska borbena aviona "Su-27" u poslednja 24 časa, saopšteno je iz ruskog Ministarstva odbrane.

17:13

15.9.2024.

1 d

Podeli: