Obrazovanje

16.08.2024.

9:08

Top-5 razloga zašto u 2024. treba da naučite veb-dizajn

U svetu savremenih tehnologija, IT sektor nastavlja da beleži neverovatan rast, pružajući brojne mogućnosti za profesionalni razvoj i odlične zarade.

Izvor: ITAcademy

Top-5 razloga zašto u 2024. treba da naučite veb-dizajn
LinkGroup/Promo

Podeli:

Među različitim IT zanimanjima, web dizajn se izdvaja kao idealan izbor za one koji žele da spoje svoju kreativnost s tehničkim veštinama. Ova uzbudljiva i dinamična oblast nudi ne samo stimulativne radne uslove već i izuzetno konkurentne plate, te je privlačna svima onima koji teže karijeri koja spaja umetnost i tehnologiju.

U nastavku teksta predstavljamo top-5 razloga zašto u 2024. treba da naučite web dizajn, kako možete da započnete svoju karijeru u ovoj oblasti i koja je škola u našem regionu pravo mesto za sticanje potrebnih veština i znanja.

1. Web dizajneri imaju veoma kreativan posao​

Web dizajneri imaju zadatak da kreiraju jasna, zanimljiva i dopadljiva rešenja koja privlače posetioce, zadržavaju pažnju i ostvaruju konkretne ciljeve web stranice. Ovaj poziv zahteva usklađivanje s komercijalnim potrebama, ali istovremeno i dozvoljava ispoljavanje vašeg stila i vaših ideja.

Takođe, rad u ovoj oblasti podrazumeva saradnju s različitim profesionalcima, kao što su programeri, marketinški stručnjaci i menadžeri projekata, što još više obogaćuje iskustvo i profesionalni razvoj.

2. Brojne mogućnosti za zapošljavanje

Web dizajneri imaju brojne mogućnosti za zapošljavanje u različitim sektorima:

  • IT kompanije: rad na razvoju i održavanju sajtova i aplikacija;
  • marketinške agencije: kreiranje digitalnih kampanja i interaktivnih sadržaja za klijente;
  • medijske kuće: dizajn i implementacija digitalnih sadržaja;
  • korporativni IT sektori: unapređenje i održavanje korporativnih sajtova;
  • freelance karijera: pružanje usluga različitim klijentima širom sveta;
  • obrazovne institucije: predavački i konsultantski rad;
  • e-trgovina: dizajn i održavanje online prodavnica za prodaju proizvoda i usluga.

Ove raznovrsne opcije omogućavaju web dizajnerima da pronađu posao koji odgovara njihovim veštinama i interesovanjima.

3.Web dizajn je izuzetno tražena veština (i nastaviće da bude)

Prema pojedinim istraživanjima, kompanije koje ulažu u kvalitetan web dizajn beleže znatno bolje rezultate u online poslovanju. Dobro dizajnirani sajtovi mogu povećati konverziju posetilaca u kupce za neverovatnih 200%. Pored toga, istraživanje koje je sproveo Adobe otkriva da čak 38% korisnika napušta sajt ukoliko je sadržaj loš ili izgled neprivlačan.

To praktično znači da, ukoliko postanete stručnjak za web dizajn, nećete imati problema s pronalaženjem dobro plaćenog posla. Prema istraživanjima, tražnja za web dizajnerima će u narednoj deceniji porasti za čitavih 13%. U našem regionu, web dizajneri imaju plate do 15.000 evra, dok mediori i seniori mogu očekivati od 24.000 do čak 40.560 evra godišnje. U inostranstvu su plate znatno veće. Takođe, fleksibilnost rada na daljinu omogućava web dizajnerima da rade za klijente širom sveta i na taj način dodatno povećaju svoje profesionalne mogućnosti i potencijalne zarade.

LinkGroup/Promo

4. Rad sa zanimljivim alatima i tehnologijama

Korišćenje odgovarajućih alata može znatno poboljšati produktivnost i kvalitet rada i učiniti web dizajnera konkurentnim na tržištu. Evo 5 ključnih grupa alata i tehnologija potrebnih svakom web dizajneru koji želi da uspe na tržištu.

1. HTML, CSS i JavaScript

  • HTML (HyperText Markup Language): Osnovni jezik za kreiranje strukture web stranica. Omogućava postavljanje elemenata kao što su tekst, slike, video-zapisi i linkovi.
  • CSS (Cascading Style Sheets): Koristi se za stilizaciju HTML elemenata i pomaže u definisanju boja, fontova, rasporeda i drugih vizuelnih aspekata web stranice.
  • JavaScript: Programski jezik koji omogućava dodavanje interaktivnosti na web stranice. Koristi se za kreiranje dinamičkih elemenata kao što su padajući meni, galerije slika i slično.

2. Adobe Photoshop i Illustrator

  • Photoshop: Koristi se za uređivanje fotografija i manipulaciju njima, kreiranje mockupova i dizajn interfejsa.
  • Illustrator: Služi za vektorsku grafiku, što je idealno za kreiranje logotipa, ikonica i ilustracija koje mogu da se skaliraju bez gubitka kvaliteta.

3. Moderni frameworkovi

  • Bootstrap: Popularan front-end framework koji omogućava brzo i jednostavno kreiranje responzivnih web stranica. Dolazi s unapred definisanim CSS i JavaScript komponentama.
  • Foundation: Još jedan moćan framework za izradu responzivnog dizajna, poznat po svojoj fleksibilnosti i mogućnostima prilagođavanja.

4. CMS platforme

  • WordPress: Najpopularnija CMS platforma, koja omogućava lako upravljanje sadržajem web stranica. Pruža veliki broj tema i dodataka koji olakšavaju kreiranje različitih tipova sajtova.
  • Joomla: Moćna CMS platforma koja omogućava složene i robusne sajtove. Pruža fleksibilnost i ima mogućnost prilagođavanja za naprednije korisnike.

5. UX/UI dizajn alati

  • Sketch: Alat za dizajn korisničkog interfejsa koji omogućava jednostavno kreiranje i prototipiranje.
  • Figma: Sve popularniji alat za kolaborativni dizajn koji omogućava da više korisnika radi na istom projektu u realnom vremenu.

5. Idealno zanimanje za one koji vole da istražuju i stiču nove veštine

Kao što važi i za druge IT oblasti, web dizajn je oblast koja se konstantno razvija, stoga zahteva i redovno usavršavanje i praćenje trendova. Korišćenje online resursa, pohađanje kurseva i radionica i učešće u dizajnerskim zajednicama mogu doprineti vašem profesionalnom razvoju, a najpouzdanija opcija za sticanje znanja svakako su renomirane škole, od kojih je ITAcademy lider u regionu.

ITAcademy vaša ulaznica u svet web dizajna

Na ITAcademy možete steći ili unaprediti znanje iz 6 najpopularnijih oblasti IT industrije. Nastava se može pohađati tradicionalno, u modernim učionicama, ili putem distance learninga, preko interneta, iz bilo kog grada ili zemlje.

Na smeru Web Design učićete od najboljih stručnjaka u regionu, koristeći najnovije alate i tehnologije. Polaznici još tokom školovanja mogu da izgrade profesionalni portfolio kroz rad na realnim projektima zahvaljujući mogućnostima koje pruža DesignStudio. Takođe, u sklopu Centra za razvoj karijere omogućena je i kompletna karijerna podrška u vidu konsultacija, pomoći pri kreiranju CV-ja i traženju posla, kao i povezivanja s kompanijama iz celog regiona.

Polaznici programa na ITAcademy imaju i mogućnost da besplatno polažu ispit za sticanje nekog od cenjenih Adobe sertifikata, koji predstavljaju ulaz na velika vrata web dizajn sveta.

Upis za ovaj smer je trenutno u toku, ali broj mesta je strogo ograničen.

Da saznate više, posetite ovaj link.

Podeli:

Možda vas zanima

Podeli: