Obrazovanje

16.08.2024.

9:08

Top-5 razloga zašto u 2024. treba da naučite veb-dizajn

U svetu savremenih tehnologija, IT sektor nastavlja da beleži neverovatan rast, pružajući brojne mogućnosti za profesionalni razvoj i odlične zarade.

Izvor: ITAcademy

Top-5 razloga zašto u 2024. treba da naučite veb-dizajn
LinkGroup/Promo

Podeli:

Među različitim IT zanimanjima, web dizajn se izdvaja kao idealan izbor za one koji žele da spoje svoju kreativnost s tehničkim veštinama. Ova uzbudljiva i dinamična oblast nudi ne samo stimulativne radne uslove već i izuzetno konkurentne plate, te je privlačna svima onima koji teže karijeri koja spaja umetnost i tehnologiju.

U nastavku teksta predstavljamo top-5 razloga zašto u 2024. treba da naučite web dizajn, kako možete da započnete svoju karijeru u ovoj oblasti i koja je škola u našem regionu pravo mesto za sticanje potrebnih veština i znanja.

1. Web dizajneri imaju veoma kreativan posao​

Web dizajneri imaju zadatak da kreiraju jasna, zanimljiva i dopadljiva rešenja koja privlače posetioce, zadržavaju pažnju i ostvaruju konkretne ciljeve web stranice. Ovaj poziv zahteva usklađivanje s komercijalnim potrebama, ali istovremeno i dozvoljava ispoljavanje vašeg stila i vaših ideja.

Takođe, rad u ovoj oblasti podrazumeva saradnju s različitim profesionalcima, kao što su programeri, marketinški stručnjaci i menadžeri projekata, što još više obogaćuje iskustvo i profesionalni razvoj.

2. Brojne mogućnosti za zapošljavanje

Web dizajneri imaju brojne mogućnosti za zapošljavanje u različitim sektorima:

  • IT kompanije: rad na razvoju i održavanju sajtova i aplikacija;
  • marketinške agencije: kreiranje digitalnih kampanja i interaktivnih sadržaja za klijente;
  • medijske kuće: dizajn i implementacija digitalnih sadržaja;
  • korporativni IT sektori: unapređenje i održavanje korporativnih sajtova;
  • freelance karijera: pružanje usluga različitim klijentima širom sveta;
  • obrazovne institucije: predavački i konsultantski rad;
  • e-trgovina: dizajn i održavanje online prodavnica za prodaju proizvoda i usluga.

Ove raznovrsne opcije omogućavaju web dizajnerima da pronađu posao koji odgovara njihovim veštinama i interesovanjima.

3.Web dizajn je izuzetno tražena veština (i nastaviće da bude)

Prema pojedinim istraživanjima, kompanije koje ulažu u kvalitetan web dizajn beleže znatno bolje rezultate u online poslovanju. Dobro dizajnirani sajtovi mogu povećati konverziju posetilaca u kupce za neverovatnih 200%. Pored toga, istraživanje koje je sproveo Adobe otkriva da čak 38% korisnika napušta sajt ukoliko je sadržaj loš ili izgled neprivlačan.

To praktično znači da, ukoliko postanete stručnjak za web dizajn, nećete imati problema s pronalaženjem dobro plaćenog posla. Prema istraživanjima, tražnja za web dizajnerima će u narednoj deceniji porasti za čitavih 13%. U našem regionu, web dizajneri imaju plate do 15.000 evra, dok mediori i seniori mogu očekivati od 24.000 do čak 40.560 evra godišnje. U inostranstvu su plate znatno veće. Takođe, fleksibilnost rada na daljinu omogućava web dizajnerima da rade za klijente širom sveta i na taj način dodatno povećaju svoje profesionalne mogućnosti i potencijalne zarade.

LinkGroup/Promo

4. Rad sa zanimljivim alatima i tehnologijama

Korišćenje odgovarajućih alata može znatno poboljšati produktivnost i kvalitet rada i učiniti web dizajnera konkurentnim na tržištu. Evo 5 ključnih grupa alata i tehnologija potrebnih svakom web dizajneru koji želi da uspe na tržištu.

1. HTML, CSS i JavaScript

  • HTML (HyperText Markup Language): Osnovni jezik za kreiranje strukture web stranica. Omogućava postavljanje elemenata kao što su tekst, slike, video-zapisi i linkovi.
  • CSS (Cascading Style Sheets): Koristi se za stilizaciju HTML elemenata i pomaže u definisanju boja, fontova, rasporeda i drugih vizuelnih aspekata web stranice.
  • JavaScript: Programski jezik koji omogućava dodavanje interaktivnosti na web stranice. Koristi se za kreiranje dinamičkih elemenata kao što su padajući meni, galerije slika i slično.

2. Adobe Photoshop i Illustrator

  • Photoshop: Koristi se za uređivanje fotografija i manipulaciju njima, kreiranje mockupova i dizajn interfejsa.
  • Illustrator: Služi za vektorsku grafiku, što je idealno za kreiranje logotipa, ikonica i ilustracija koje mogu da se skaliraju bez gubitka kvaliteta.

3. Moderni frameworkovi

  • Bootstrap: Popularan front-end framework koji omogućava brzo i jednostavno kreiranje responzivnih web stranica. Dolazi s unapred definisanim CSS i JavaScript komponentama.
  • Foundation: Još jedan moćan framework za izradu responzivnog dizajna, poznat po svojoj fleksibilnosti i mogućnostima prilagođavanja.

4. CMS platforme

  • WordPress: Najpopularnija CMS platforma, koja omogućava lako upravljanje sadržajem web stranica. Pruža veliki broj tema i dodataka koji olakšavaju kreiranje različitih tipova sajtova.
  • Joomla: Moćna CMS platforma koja omogućava složene i robusne sajtove. Pruža fleksibilnost i ima mogućnost prilagođavanja za naprednije korisnike.

5. UX/UI dizajn alati

  • Sketch: Alat za dizajn korisničkog interfejsa koji omogućava jednostavno kreiranje i prototipiranje.
  • Figma: Sve popularniji alat za kolaborativni dizajn koji omogućava da više korisnika radi na istom projektu u realnom vremenu.

5. Idealno zanimanje za one koji vole da istražuju i stiču nove veštine

Kao što važi i za druge IT oblasti, web dizajn je oblast koja se konstantno razvija, stoga zahteva i redovno usavršavanje i praćenje trendova. Korišćenje online resursa, pohađanje kurseva i radionica i učešće u dizajnerskim zajednicama mogu doprineti vašem profesionalnom razvoju, a najpouzdanija opcija za sticanje znanja svakako su renomirane škole, od kojih je ITAcademy lider u regionu.

ITAcademy vaša ulaznica u svet web dizajna

Na ITAcademy možete steći ili unaprediti znanje iz 6 najpopularnijih oblasti IT industrije. Nastava se može pohađati tradicionalno, u modernim učionicama, ili putem distance learninga, preko interneta, iz bilo kog grada ili zemlje.

Na smeru Web Design učićete od najboljih stručnjaka u regionu, koristeći najnovije alate i tehnologije. Polaznici još tokom školovanja mogu da izgrade profesionalni portfolio kroz rad na realnim projektima zahvaljujući mogućnostima koje pruža DesignStudio. Takođe, u sklopu Centra za razvoj karijere omogućena je i kompletna karijerna podrška u vidu konsultacija, pomoći pri kreiranju CV-ja i traženju posla, kao i povezivanja s kompanijama iz celog regiona.

Polaznici programa na ITAcademy imaju i mogućnost da besplatno polažu ispit za sticanje nekog od cenjenih Adobe sertifikata, koji predstavljaju ulaz na velika vrata web dizajn sveta.

Upis za ovaj smer je trenutno u toku, ali broj mesta je strogo ograničen.

Da saznate više, posetite ovaj link.

Podeli:

Možda vas zanima

Svet

Evropa na nogama: "MMF u Rusiji nema šta da traži"

Finska ministarka finansija Rika Pura saopštila je da se Finska pridružila protestu zemalja koje žele da ospore planove Međunarodnog monetarnog fonda da nastavi ekonomske konsultacije sa Ruskom Federacijom po prvi put od početka rata u Ukrajini.

8:09

15.9.2024.

1 d

Svet

Oboreni borbeni avioni

Vazdušno-kosmičke snage Rusije oborile su dva ukrajinska borbena aviona "Su-27" u poslednja 24 časa, saopšteno je iz ruskog Ministarstva odbrane.

17:13

15.9.2024.

1 d

Podeli: