iOS 9

17.09.2024.

16:15

Android telefoni već kopiraju ovu Apple funkciju

Tasteri za snimanje, odnosno pokretanje kamere, nisu novost u svetu Android telefona, ali iPhone je nedavno predstavio svoju verziju tog tastera.

Izvor: Index

Android telefoni već kopiraju ovu Apple funkciju
Profimedia

Podeli:

Sada se izgleda da će najmanje tri Android brenda, koji do sada nisu imali tu karakteristiku, uskoro slediti taj primer. Da li je Apple uticao na njih?

https://youtube.com/shorts/43s-2k0baLw?si=nhVBeLC7oOxzzo6W

Predsednik kompanije Nubia Ni Fei izjavio je na kineskoj društvenoj mreži Weibo da će dolazeći Nubia Z70 Ultra imati "realističniji" taster za kameru, prenosi Android Authority. Takođe je potvrdio jednom pratiocu da će to biti dvostepeni taster, koji omogućava fokusiranje laganim pritiskom, a snimanje potpunim pritiskom.

Nubia nije jedini Android proizvođač koji nakon Apple-a planira da uvede taster za kameru. Raniji izvori navode da će OPPO-ova Find X8 serija verovatno slediti korake iPhonea 16 i ponudiće takozvani Quick Button taster za "zamrzavanje akcije".

Još nije jasno da li će to biti standardni fizički taster za okidanje ili će podržavati gestikulaciju kao na iPhone-u 16. Apple-ov taster za kontrolu kamere je dvostepeni i podržava povlačenje prstom za funkcije poput zumiranja.

I Realme kopira Apple?

Tu je i Realme. Izvršni direktor kompanije Realme objavio je video na kineskoj društvenoj mreži Weibo s tasterom za kameru na jednom od svojih uređaja. U videu se može videti kako neko koristi Realme telefon upravo s tim tasterom. Korisnik može da povuče prstom po tasteru kako bi zumirao ili ga jednostavno pritisnuti za snimanje fotografije.

Ovo nije prvi put da Realme usvaja funkcije koje je popularizovao Apple. Kompanija je već ranije uvela Apple-ov Dynamic Island izrez za svoje povoljne Android telefone, a takođe je kopirala i Apple-ovu MagSafe tehnologiju (iako je bitno istaći da Realme MagDart ekosistem nije zvanično pušten u prodaju).

Kao što je već pomenuto, taster za okidanje kamere nije novost, barem ne u svetu Android telefona. Sony, na primer, još uvijek nudi dvostepeni taster za kameru na svojim novijim modelima poput Xperije 1 VI. Ali, gestikulacije povlačenja koje iPhone podržava uz klasični taster su korisne, pa se mnogi nadaju da će i Android proizvođači uvesti tu praktičnu funkcionalnost.

Podeli:

9 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: