iOS 8

08.09.2024.

14:30

Stiže iPhone 16: Apple sve karte baca na AI

Kompanija Apple će sutra u Kaliforniji predstaviti novi model svog telefona iPhone, koji će imati redni broj 16.

Izvor: Beta

Stiže iPhone 16: Apple sve karte baca na AI
Profimedia

Podeli:

Telefon će po prvi put biti prikazan u Kupertinu u Kaliforniji, u sali koja nosi ime po jednom od osnivača firme, Stivu Džobsu koji je 2007. predstavio svetu prvi iPhone.

Apple je od tada prodao milijarde telefona, stvarajući prihod od oko tri hiljade milijardi dolara.

Međutim u protekloj deceniji, uglavnom je bilo manjih nadogradnji sa jednog modela na drugi što je faktor koji je naterao ljude da "odugovlače" sa kupovinom novog telefona, a to je dovelo do nedavnog pada prodaje ovog proizvoda.

iPhone 16 izaziva veće interesovanje jer je to prvi model koji je posebno pravljen za rad sa veštačkom inteligencijom (AI), tehnologijom za koju se očekuje da će pokrenuti najveću revoluciju u industriji od kada je Džobs stavio Apple na tržište pametnih telefona, pre 17 godina.

Od juna, konkurenti kao što su Samsung i Google napravili su još više koraka u pogledu veštačke inteligencije.

Google je čak preduzeo neobičan korak predstavljajući svoje najnovije telefone prošlog meseca umesto da se pridržava tradicionalnog oktobarskog rasporeda, u pokušaju da spreči da Apple to učini prvi objavom iPhone-a 16.

U pokušaju da se izdvoji u inovacijama na polju veštačke inteligencije, tehnologija koja će se ugrađivati u novi iPhone zov se Apple Intelligence, dok su Google i Samsung objavili slične projekte u januaru ove godine.

Investitori predviđaju veliku potražnju za iPhone 16 modelima, što je podstaklo porast prodaje i porast cene akcija Apple-a za 13% otkako je kompanija u junu objavila svoju AI strategiju.

Taj skok je povećao tržišnu vrednost kompanije za skoro 400 milijardi dolara.

Podeli:

8 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Evropa na nogama: "MMF u Rusiji nema šta da traži"

Finska ministarka finansija Rika Pura saopštila je da se Finska pridružila protestu zemalja koje žele da ospore planove Međunarodnog monetarnog fonda da nastavi ekonomske konsultacije sa Ruskom Federacijom po prvi put od početka rata u Ukrajini.

8:09

15.9.2024.

1 d

Svet

Oboreni borbeni avioni

Vazdušno-kosmičke snage Rusije oborile su dva ukrajinska borbena aviona "Su-27" u poslednja 24 časa, saopšteno je iz ruskog Ministarstva odbrane.

17:13

15.9.2024.

1 d

Podeli: