iOS 5

22.08.2024.

17:20

Unošenje samo četiri znaka može da sruši iPhone

Otkriven je bag u iOS-u koji može da dovde do kratkotrajnog rušenja sistema na iPhone-u.

Izvor: Dexerto

Unošenje samo četiri znaka može da sruši iPhone
DenPhotos / Shutterstock.com

Podeli:

Pojavio se novi bag u iOS-u koji dovodi to toga da se vaš iPhone sruši kada kucate četiri znaka. iPhone se samo nakratko sruši i potom se vraća se u normalan rad.

Istraživač bezbednosti je na Mastodonu podelio informaciju da će unošenje ovih znakova u Spotlight Search ili App Library srušiti vaš iPhone: "":: (dva navodnika, praćena sa dve dvotačke).

Sajt Dexerto je testirao grešku na nekoliko iPhone-a. Kada su ukucali znakove na iPhone 15 Pro Max sa iOS 17 softverom, početni ekran, poznat kao Springboard, se zamrznuo na skoro 5 sekundi. Ovaj problem, nazvan "respring", nije tako ozbiljan kao potpuni reboot sistema, ali ipak može da vrati iPhone na Lock Screen.

Unošenje znakova u polje za pretragu u Settings aplikaciji na iPhone 14 Pro, koji koristi iOS 17.5.1, dovelo je do toga da se aplikacija odmah srušila. Korisnik je takođe bootovan na početni ekran. Pored toga, samo kucanje "": praćeno bilo kojim četvrtim znakom može da sruši iPhone.

Istraživač bezbednosti nije otkrio šta je uzrok rušenja sistema. Sugeriše se da bag nije bezbednosni problem. "To nije bezbednosna greška", rekao je Rajan Storc, istraživač bezbednosti iOS-a koji je analizirao grešku. Patrik Vardl, koji takođe istražuje iOS, se složio.

Za sada nema dokaza koji bi sugerisali da bilo ko, osim vlasnika iOS uređaja koji ručno kuca ove znakove, može da pokrene grešku.

Apple još nije komentarisao ovu objavu, ali kompanija obično brzo rešava probleme poput ovog sa ažuriranjem za iOS.

Podeli:

Tagovi

5 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: