iOS 2

20.07.2024.

18:24

Ako nemate iOS 17.4, rizikujete: Trebalo bi da ažurirate svoj iPhone

Mada Apple to nikada nije rekao u napomenama o verziji iOS 17.4, ovaj operativni sistem sadrži način da se blokiraju mašine koje vlasti mogu da koriste za otključavanje telefona.

Izvor: PhoneArena

Ako nemate iOS 17.4, rizikujete: Trebalo bi da ažurirate svoj iPhone
Koshiro K / Shutterstock.com

Podeli:

Podsetimo, FBI, pa čak i lokalna policija, koriste su program kompanije Cellebrite za prikupljanje dokaza koji se nalaze u zaključanim iPhone uređajima.

Novi izveštaj, međutim, kaže da na osnovu procurele Cellebrite dokumentacije, mašine kompanije ne mogu da koriste "brute force" kako bi otključale iPhone uređaje sa iOS 17.4 ili novijim.

Cellebrite istražuje kako bi našao način da provali u iOS verzije objavljene od početka marta, a ažuriranje iOS 17.4 poznato je po tome što je donelo izmene za iPhone u 27 zemalja članica EU, zbog Zakona o digitalnim tržištima.

Dokumentacija takođe otkriva da će Cellebrite uskoro moći da otključa modele od iPhone 12 do iPhone 15, koji imaju iOS 17.1 do iOS 17.3. Ako u poslednje vreme niste ažurirali svoj iPhone, možda bi to trebalo da uradite.

Cellebrite mašine zaobilaze tehnologiju koju Apple koristi da ograniči broj pokušaja unošenja lozinke, a čak i nakon ovoga, korišćenje "brute force" napada za iPhone je spor proces. 

Postoji milion mogućih kombinacija, a napad koji koristi Cellebrite može probati nešto više od 100 lozinki dnevno. Sa druge strane, tu je Cellebrite Supersonic Brute Force usluga, koja može da radi 40 puta brže.

Pre nego što mašine pribegnu "brute force" metodi, koriste rođendan vlasnika telefona, datum rođenja njegovog partnera, kao i druge važne datume u životu vlasnika da pokušaju da otvore telefon. Zbog toga, korišćenje važnih datuma za lozinke verovatno nije dobra ideja.

Podeli:

2 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: