iOS 13

18.06.2024.

19:18

Apple najavio veliku promenu za iOS 18

Već je poznato da bi iOS 18 trebalo da bude lansiran kasnije ove godine, kao i da dolazi s brojnim nadogradnjama.

Izvor: Index

Apple najavio veliku promenu za iOS 18
Profimedia

Podeli:

Međutim, nisu sve nadogradnje samo kozmetičke. Na sistem stiže i veoma važno bezbednosno ažuriranje, a ne radi se samo samo o aplikaciji koja olakšava upravljanje lozinkama i verifikacijskim kodovima.

Promene su značajne

Apple će promeniti način na koji aplikacije trećih strana komuniciraju s vašim iPhone-om. Naime, iOS 18 će korisnicima omogućiti da biraju s kojim kontaktima žele da dele podatke unutar aplikacije. Kada vas iPhone upita da li želite da dozvolite pristup svojim kontaktima, pojaviće se dva iskačuća prozora.

U prvom prozoru postaviće vam se pitanje da li želite da dozvolite pristup kontaktima, a u drugom će vam biti omogućeno podešavanje izbora. Aktuelni iOS 17 nudi samo dve mogućnosti, a to su omogućavanje potpunog pristupa i odbijanje pristupa.

Prema Tech Radaru, postoji nekoliko razloga za ovu novost. Za početak, ova promena bi ograničila količinu podataka koje aplikacije trećih strana mogu da prikupljaju. Bezbednosna kompanija Mysk kaže da neke aplikacije, poput LinkedIna, dobijaju previše nepotrebnih ovlašćenja.

Drugi razlog je to što bi ažuriranje moglo da zaustavi softver da više puta traži pristup nakon što je odbijen. Ali to nije potvrđeno.

Uz navedeno, iOS 18 uvešće mogućnost zaključavanja i skrivanja aplikacija kako bi sadržaj ili postojanje aplikacije bili zaštićeni od svih osim od korisnika. Sve skrivene aplikacije biće uskladištene u jednoj mapi, a pristupićete joj potvrdom identiteta.

Takođe, pri zaključavanju ili skrivanju aplikacije, iPhone će od vas tražiti da potvrdite svoj identitet putem biometrije ili lozinke. Funkcija je zamišljena kako slučajno ne biste izložili osetljive informacije neželjenim pogledima.

Podeli:

Tagovi

13 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajina "da", Srbija "ne"

Ukrajina i Moldavija, po ubrzanoj proceduri i preskačući uobičajeni vozni red, danas počinju pristupne pregovore sa Evropskom unijom.

8:05

25.6.2024.

1 d

Podeli: