Gejming 1

04.10.2024.

10:09

Kako je jedan čovek prevario celu zemlju: Preti mu ekstremna kazna

Jedan čovek uspeo je da izvede prevaru neverovatnih razmera - oštetio je čitavu zemlju za oko 170 miliona evra uz pomoć jedne video-igre.

Izvor: B92

Kako je jedan čovek prevario celu zemlju: Preti mu ekstremna kazna
Profimedia

Podeli:

U pitanju je video-igra pod nazivom Farm Bank, koja je naizgled jednostavna - u pitanju je jedna od brojnih simulacija gde možete da razvijate svoju farmu, kupujete životinje itd.

Jedan deo aplikacije, međutim, povezan je sa korisnicima u stvarnom svetu i njihovim finansijskim dobicima... ali i gubicima. 

Upravo ovo je iskoristio Turčin po imenu Mehmet Ajdin, koji je i razvio igru za korisnike u toj zemlji, gde su mogli da plaćaju stvarnim novcem kako bi brže napredovali. Ovaj novac bi zatim bio ulagan u stvarne farme i proizvode koje prave turski seljaci, što bi ulagačima donelo pravu zaradu.

U vreme kada je ova igra postala popularna, poljoprivreda u Turskoj bila je na kolenima, i ljudima je bilo neophodno nešto uz pomoć čega bi mogli da je ožive. Problem je, jedino - što je Ajdin bio prevarant.

Čitava igra bila je Poncijeva šema, velika prevara jer veći deo farmi nije ni postojao u stvarnom životu. Do 2017. godine, u igru je uloženo 1,6 milijardi turskih lira (oko 170 miliona evra), ali ljudi su imali problema sa podizanjem "zarade".

U decembru te godine, Ajdin je iznenada počeo da prodaje akcije sopstvene kompanije, a malo nakon toga igra je prestala da prima nove igrače. Već u martu 2018, izbilo je na videlo da je sve prevara, i započeta je policijska istraga.

Ajdin je pobegao u Južnu Ameriku sa milionima, gde ga je policija konačno locirala 2020. godine, a 2021. je uhapšen i vraćen u Tursku. Preti mu zatvorska kazna od 75.000 godina (da, dobro ste pročitali), a kada su ga vratili u Istanbul, u novčaniku je imao samo 13 dolara

Podeli:

1 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: