Gejming 4

16.09.2024.

13:00

Policija uništila više od 47 miliona retro igara

Italijanska policija razbila je kriminalnu mrežu i zaplenila oko 12.000 falsifikovanih retro gejming konzola s više od 47 miliona piratskih kopija video igara ukupne vrednosti gotovo 50 miliona evra.

Izvor: Bug

Policija uništila više od 47 miliona retro igara
Mehaniq / Shutterstock.com

Podeli:

Italijanske vlasti sprovele su opsežnu operaciju u okviru koje su razotkrile i razbile značajnu kriminalnu mrežu uključenu u proizvodnju i distribuciju falsifikovanih retro gejming konzola i piratizovanih video igara. Ukupna vrednost zaplenjene robe procenjuje se na gotovo 50 miliona evra.

Nintendo, Sega i Atari...

Tijekom akcije policija je zaplenila približno 12.000 falsifikovanih gejming konzola koje sadrže više od 47 miliona piratskih kopija popularnih retro video igara iz 1980-ih i 1990-ih godina. Falsifikovane konzole bile su imitacije kultnih uređaja koje su proizveli Nintendo, Sega i Atari. Utvrđeno je da su ovi uređaji uvezeni iz Kine s namerom prodaje u specijalizovanim prodavnicama i preko internet tržišta.

Alesandro Langela, šef odeljenja za ekonomski kriminal finansijske policije u Torinu, kako navodi BBC, istakao je probleme u vezi sa zaplenjenim uređajima. Pored protivzakonitog uvoza i neplaćanja carinskih naknada, nijedan od otkrivenih falsifikovanih proizvoda nije zadovoljavao bezbednosne standarde Evropske unije. Konzole su bile opremljene neserifikovanim baterijama i električnim kolima, što je predstavljalo potencijalnu opasnost za potrošače.

Falsifikovane igre uništene

Trend retro gejminga, odnosno skupljanja i igranja vintage video igara i konzola, očigledno se pokazao kao inspiracija za proizvodnju ovih vrednih piratizovanih proizvoda. Autentične vintage igre i konzole postale su veoma tražene među kolekcionarima, pri čemu neki retki primerci postižu astronomske cene na aukcijama. Na primer, 2021. godine zapečaćena kopija igre Super Mario 64 prodata je za više od 1,5 miliona dolara.

Kao rezultat ove policijske akcije, devet italijanskih državljana uhapšeno je i optuženo za trgovinu falsifikovanom robom. U slučaju da budu proglašeni krivima, preti im kazna zatvora u trajanju do osam godina. Zaplenjene igre su nakon sprovedene istrage uništene od strane nadležnih organa.

Podeli:

4 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: