Gejming 1

09.09.2024.

11:00

Budite oprezni: Oni su nove mete sajber kriminalaca

Istraživači za bezbednost su otkrili da je više od 132.000 mladih korisnika bilo na meti sajber kriminalaca.

Izvor: B92

Budite oprezni: Oni su nove mete sajber kriminalaca
Frame Stock Footage / Shutterstock.com

Podeli:

Kompanija Kaspersky je istražila pretnje koje se skrivaju iza popularnih video igara za decu i analizirala period od 1. jula 2023. do 30. juna 2024. godine. Tokom ovog perioda, bezbednosna rešenja ove kompanije su otkrila više od 6,6 miliona pokušaja napada, gde su sajber kriminalci koristili brendove dečjih igara kao mamac. 

Od 18 igara odabranih za ovo istraživanje, većina napada se odnosila na Minecraft, Roblox i Among Us. Prema statistici kompanije Kaspersky, tokom perioda koji pokriva ovaj izveštaj, pokrenuto je više od 3 miliona pokušaja napada pod maskom igre Minecraft. Sajber kriminalci su verovatno izabrali ovaj metod napada na osnovu popularnosti igara među gejmerima, kao i sposobnosti gejmera da koriste šifre i modove. Pošto se većina modova i šifri distribuira na veb lokacijama trećih strana, napadači prikrivaju malver predstavljajući se kao ove aplikacije. 

Stručnjaci veruju da se veće stope uspešnosti napada tokom 2024. godine mogu pripisati uočenim trendovima u oblasti opšte sajber bezbednosti. S jedne strane, sajber kriminalci pokreću lukavije napade, iskorišćavajući trenutnu agendu i kreiraju manje očigledne šeme, umesto da koriste generičke napade. 

Sajber kriminalci sve više koriste veštačku inteligenciju da automatizuju i personalizuju fišing napade za koje je veća verovatnoća da će prevariti mlade gejmere. 

Jedna od najčešćih prevara u igrama je ponuda za nove skinove, tj. odeća ili oklop za vašeg heroja koji mu poboljšavaju veštine. Neki skinovi su uobičajeni, dok su drugi izuzetno retki i samim tim poželjniji. 

Stručnjaci kompanije Kaspersky pronašli su primer prevare u kojoj se koristi i naziv popularne igre Valorant i ime svetski poznatog jutjubera Mr. Beast-a. Odabirom ovog blogera i upotrebom njegove fotografije, prevaranti imaju za cilj da privuku pažnju dece i uvuku ih u svoju prevaru. 

Još jedna popularna zamka je primanje valute u igri. U jednoj od otkrivenih prevara koja zloupotrebljava brend Pokemon GO, od korisnika se traži da unesu korisničko ime za svoj nalog za igre. Zatim se od njih traži da urade anketu kako bi dokazali da nisu bot. Kada završe anketu, oni bivaju preusmereni na lažnu veb stranicu, obično na onu koja obećava besplatne nagrade ili poklone. Ovde počinje prava prevara. Prevaranti zapravo ne traže lične podatke kao što su podaci o kreditnoj kartici.

Kompanija Kaspersky roditeljima preporučuje da prate ove smernice, kako bi zaštitili svoju dcu od prevara u igrama:

  • Za roditelje je ključno da imaju otvorenu komunikaciju sa svojom decom o potencijalnim rizicima sa kojima se mogu susresti na mreži i da primenjuju stroge smernice kako bi osigurali njihovu bezbednost.
  • Pomozite svom detetu da odabere jedinstvenu lozinku i trudite se da je povremeno menjate.
  • Postavite jasna pravila o tome šta mogu, a šta ne mogu da rade na mreži i objasnite zašto ste ih postavili. Potrebno je da ih prilagođavate kako dete odrasta.
  • Da biste zaštitili vašu decu od preuzimanja zlonamernih datoteka tokom igranja igara, savetuje se da im instalirate pouzdano bezbednosno rešenje, koje neometano radi sa Steam-om i drugim uslugama za igre. 

Podeli:

1 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Evropa na nogama: "MMF u Rusiji nema šta da traži"

Finska ministarka finansija Rika Pura saopštila je da se Finska pridružila protestu zemalja koje žele da ospore planove Međunarodnog monetarnog fonda da nastavi ekonomske konsultacije sa Ruskom Federacijom po prvi put od početka rata u Ukrajini.

8:09

15.9.2024.

1 d

Svet

Oboreni borbeni avioni

Vazdušno-kosmičke snage Rusije oborile su dva ukrajinska borbena aviona "Su-27" u poslednja 24 časa, saopšteno je iz ruskog Ministarstva odbrane.

17:13

15.9.2024.

1 d

Podeli: